Доклад сочи: Китай нахлува по границата с Непал

0
36
Доклад
Доклад. Снимка: Pixabay

От правителството на Непал разпространиха доклад, в който обвиняват Китай в нахлуване в страната по общата им граница, пише „BBC“, посочвайки документ, до който е получила достъп медията.

Това е първият път, когато има официални твърдения от Непал за китайска намеса на територията на страната. Докладът беше поръчан миналия септември след твърдения, че Китай е проникнал в окръг Хумла, в далечния запад на Непал. Китайското посолство в Катманду отрича да е имало посегателство. Правителството на Непал все още не е отговорило на запитвания от страна на „BBC“.

Не е ясно защо докладът все още не е публикуван. Но през последните години непалското правителство подобри връзките си с Китай, за да компенсира дългогодишните си отношения с Индия, нейния гигантски съсед на юг. Констатациите на доклада вероятно ще окажат натиск върху тези ескалиращи взаимоотношения с Пекин.

Границата между Непал и Китай се простира на близо 1400 км (870 мили) по протежение на Хималайските планини. Той е заложен в поредица от договори, подписани между двете страни в началото на 60-те години на миналия век. Голяма част от него е в отдалечени, труднодостъпни райони. На земята границата е очертана от верига от стълбове, разположени на километри един от друг. Това понякога прави трудно да се разбере къде точно се намира границата.

Непалското правителство реши да изпрати оперативна група в Хумла след съобщения за възможно китайско посегателство. Някои твърдят, че Китай е построил серия от сгради от непалската страна на границата. Екипът се състоеше от представители на полицията и правителството.

В доклада си, предаден на „BBC“, се вижда, че групата е установила, че дейностите по наблюдение на китайските сили за сигурност са ограничили религиозните дейности от непалската страна на границата на място, наречено Лалунджонг.

Районът традиционно е привлекателен за поклонници поради близостта си до планината Кайлаш, точно над границата с Китай, която е свещено място както за индусите, така и за будистите. Докладът също така заключава, че Китай е ограничавал пашата на непалски фермери. Става ясно още, че в същия район Китай строи ограда около граничен стълб и се опитва да изкопае канал и път от непалската страна на границата. Но работната група отчита още, че китайските сгради, за които първоначално се смяташе, че са построени в Непал, всъщност са построени от китайската страна на границата.

Освен всичко останало, разследващите установиха, че местните непалци често не са склонни да говорят за гранични въпроси, защото някои от тях зависят от постоянния достъп до китайските пазари през границата.

Докладът препоръчва непалските сили за сигурност да бъдат разположени в района, за да се гарантира сигурността. Той също така предлага Непал и Китай да активират отново неактивен механизъм, създаден за разрешаване на този вид гранични въпроси.

Буди Нарая Шреста, известен картограф и бивш ръководител на отдела за проучване на Непал, е на мнение, че хората, живеещи близо до границата, трябва да бъдат ясно казано къде точно се намира, за да могат по-добре да защитават непалската територия. Тъй като Китай отрича, каквото и да е посегателство, не е ясно какви биха могли да са мотивите му за установяване на контрол над границата си с Непал, но сигурността може да бъде една от причините.

В исторически план има известен неофициален трансграничен трафик, включително поклонници и търговци, но Китай постепенно ограничи това движение.  Виджай Кант Карна, бивш непалски дипломат, който сега работи в мозъчен тръст в Катманду, каза, че Пекин може да се притеснява за Индия, своя регионален съперник, с когото има свои собствени гранични проблеми. Той каза:

„Изглежда, че са загрижени за проникване на външни сили, така че искат да прекъснат отношенията през границата.

Китай също може да се притеснява от движението в обратната посока. Регионът от китайската страна на границата е Тибет, откъдето много хора са избягали, за да се махнат от това, което смятат за репресия на Пекин.

Около 20 000 тибетски бежанци живеят в Непал. Други са поели по своя път към Индия и на други места. През последните години Китай се опита да прекъсне този път за бягство. Има съобщения за китайско нахлуване в Непал през последните две години, което води до периодични протести в непалската столица Катманду. Последната демонстрация беше миналия месец.

В отговор китайското посолство в Непал излезе с изявление през януари, в което се казва:

Изобщо няма спор. Надяваме се, че непалският народ (няма) да бъде подведен с фалшиви индивидуални доклади.

Посолството обаче не е отговорило на питане на „BBC“ относно конкретните твърдения, изложени в непубликувания доклад. Смята се, че непалското правителство е поело въпроса за границата с Пекин, но не казва какво е казал Китай в отговор.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments