Докъде се простират правомощията на главния прокурор и държавното обвинение?

0
19
Прокуратура
Прокуратура. Снимка: Прокуратура на Република България

Преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова обяви пред „БНР“, че част от тестовете в Закона за съдебната власт са били пренесени от отменена вече нормативна уредба. Тя е действала по време на старата Конституция от 1971 година. Именно това дава основание да се твърди често, че прокуратурата надхвърля своите правомощия, разписани в основния закон.

А поради тази причина промяната на рамките в момента е много трудна. Така например в Конституцията е разписано, че държавното обвинение може да отменя текстове, които противоречат на основния закон. Но в Закона за съдебната власт се говори и за конкретни действия. На практика обаче дори бездействията се считат за достатъчно основание за започване на една проверка.

Ето защо правителството отправи искане до Конституционния съд за задължително тълкуване. Едното е за това докъде се простират правомощията на главния прокурор и на държавното обвинение да иска отмяна на незаконосъобразни актове. Второто е за полето на действие на обвинител номер едно.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments