Договорени са отношенията между Судан и Израел

0
203
Дубай, ОАЕ.
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабей

Судан е на път да нормализира отношенията си с Израел – последната от поредицата държави от Арабската лига, която прави това, информира “Агенция Ройтерс”В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп премахна Судан от американския списък на държавните спонсори на тероризма, като освободи икономическата помощ и инвестициите.

Обявявайки тази новина, Тръмп заяви, че „поне още пет“ арабски държави искат мирно споразумение с Израел. Сделката за Судан идва седмици след подобни ходове, направени от Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн.

Двете държави от Персийския залив станаха първите в Близкия изток, които признаха Израел от 26 години насам. Външното министерство на Обединените арабски емирства заяви, че приветства решението на Судан, наричайки го „важна стъпка за повишаване на сигурността и просперитета в региона“.

Судан и Израел заявиха в тристранно изявление пред САЩ, че делегациите ще се срещнат „през ​​следващите седмици“. В него се казва:

“Лидерите се съгласиха за нормализиране на отношенията между Судан и Израел и за прекратяване на военната настройка между техните нации.”

До миналия месец само две арабски държави – Египет и Йордания – официално признаха Израел. Двете държави, които граничат с Израел, подписаха мирни споразумения съответно през 1979 г. и 1994 г. след посредничеството на САЩ.

Мавритания, член на Африканската арабска лига, призна Израел през 1999 г., но скъса връзките си 10 години по-късно. Нарастващият брой на арабските страни, които официализираха отношенията с Израел, е осъден от палестинците, които го смятат за предателство на каузата си.

В исторически план арабските страни обуславят мирните преговори с Израел с оттеглянето му от териториите, окупирани във войната през 1967 г., и създаването на палестинска държава със столица Източен Йерусалим.

Президентът на Палестинската власт Махмуд Абас заяви, че отхвърля новото споразумение, като казва, че никой няма право да говори от името на палестинците. Хамас, който контролира Газа, заяви, че това е „политически грях“.

Как беше обявен ходът?

Малко след като Тръмп официално се премести да премахне Судан от американския списък на държавните спонсори на тероризма, репортерите във Вашингтон бяха отведени в Овалния кабинет, където президентът разговаряше по телефона с лидерите на Судан и Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че споразумението е „драматичен пробив за мир“ и началото на „нова ера“Суданският премиер Абдала Хамдок благодари на Тръмп за премахването на страната му от списъка с тероризма в САЩ и заяви, че правителството на Судан работи „за международни отношения, които най-добре служат на нашия народ“. Суданската държавна телевизия заяви, че „състоянието на агресия“ ще приключиДокато разговаряше по телефона с двамата световни лидери, Тръмп каза:

“Мислите ли, че Сънливият Джо е могъл да сключи тази сделка? Някак си не мисля така.”

“Сънливият Джо” е неговият унизителен прякор за опонента му на предстоящите президентски избори в САЩ, демократът Джо Байдън. В отговор Нетаняху каза:

“Е, г-н председател, едно нещо мога да ви кажа, хм, ъ-ъ, ние ценим помощта за мир от всеки в Америка.”

Този ход се разглежда като външнополитическа победа на г-н Тръмп преди изборите на 3 ноември. Кореспонденти на „BBC“ твърдят, че времето на съобщението не е случайно. Произраелските политики на Доналд Тръмп се възприемат от неговите съветници като привлекателни за християнските евангелски избиратели, ключова част от избирателната му база.

Американският президент каза още, че „поне още пет“ арабски държави, включително Саудитска Арабия, обмислят да нормализират отношенията си с ИзраелНеговият помощник Джъд Дир каза, че сделката за Судан е “поредната важна стъпка към изграждането на мир в Близкия изток с присъединяването на друга държава към Авраамовите споразумения” – терминът, използван за сключените сделки с ОАЕ и Бахрейн.

Междувременно Израел заяви, че няма да се противопостави на продажбите на американски висококачествен военен хардуер в ОАЕ. САЩ се бяха съгласили да обмислят възможността да разрешат на ОАЕ да купуват изтребители F-35 след нормализирането на връзките с Израел.

От своя страна Израел беше заявила, че трябва да запази военно предимство пред другите държави в Близкия изток. По-рано тази седмица обаче заяви, че САЩ са се съгласили да подобрят израелските военни способности.

Как стигнахме до тук?

Судан е бил враг на Израел от основаването му през 1948 г. Известно е, че това беше мястото на декларация срещу нормализирането с Израел през 1967 г., когато Арабската лига, срещайки се в столицата Хартум, се закле “без мир с Израел, без признание на Израел, без преговори с него”.

Страната воюва в сражения срещу Израел през 1948 и 1967 г., осигурява убежище за палестинските партизански групи и е заподозрян в изпращането на иранско оръжие на палестинските бойци в Газа преди няколко години – предизвиквайки предполагаеми израелски въздушни удари срещу него.

Политическата динамика се промени със свалянето миналата година на дългогодишния владетел на Судан Омар ал Башир и неговото заместване от преходен граждански-военен съвет.

Генералите на Судан, които притежават истинската власт, подкрепиха установяването на отношения с Израел като начин да помогнат за отмяна на санкциите на САЩ срещу Судан и да отворят вратата за така необходимата икономическа помощ.

Реакцията на сделката в Судан обаче е разнопосочна. Някои смятат, че лидерите на Судан се поддават на предложението на Тръмп под принуда и от отчаяние да бъдат премахнати от списъка на държавните спонсори на тероризма в САЩ, съобщава старши кореспондентът на „BBC“ за Африка Ан Сой.

Тази седмица Доналд Тръмп заяви, че Судан ще бъде премахната от американския списък на държавните спонсори на тероризма, след като САЩ получат 335 млн. долара (259 млн. британски лири) като компенсация за атаки срещу американските посолства в Африка.

Атаките в Кения и Танзания през 1998 г. са извършени от Ал-Кайда, докато нейният лидер Осама бин Ладен живее в Судан. Оттогава Судан пуска парите в специална депозитна сметка за жертвите на тези атаки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments