Тръмп пита за броенето на закъснелите бюлетини, докато Байдън проповядва единство в Грузия

0
155
Избори, урна.
Снимка: Пиксабей

Републиканският президент Доналд Тръмп отново постави под съмнение целостта на американските избори във вторник, заявявайки, че би било „неподходящо“ да се отдели допълнително време за преброяване на десетките милиони бюлетини, подадени по пощата в надпреварата му срещу демократа Джо Байдън, информира “Агенция Ройтерс”.

Докато Тръмп, който се проследява в националните социологически проучвания, поставя под съмнение гласовете по пощата, Байдън предложи послание за единство на два от митингите в щата Джорджия като част от нахлуването на традиционна републиканска територия, оставена седмица преди деня на изборите на 3 ноември.

Предсрочното гласуване, както по пощата, така и лично, надхвърли 70 милиона във вторник, повече от половината от общата избирателна активност на изборите през 2016 г., според данни на Проекта за избори в САЩ в Университета на Флорида. Американците бързат да гласуват рекордно по-рано, тъй като се стремят да избегнат излагането на коронавирус.

Огромният обем пощенски бюлетини – вече са подадени повече от 46 милиона – може да отнеме дни или седмици, за да се съберат, казват експерти, което означава, че победителят може да не бъде обявен в нощта на 3 ноември, когато се затварят секциите. Преди да замине за предизборни митинги в три щата Тръмп каза пред репортери в Белия дом:

“Би било много, много правилно и много хубаво, ако победителят бъде обявен на 3 ноември, вместо да се броят бюлетини в продължение на две седмици, което е напълно неподходящо и не вярвам, че това е според нашите закони. Ще видим какво ще стане.“

Тръмп многократно и без доказателства предполага, че увеличаването на гласуването по пощата ще доведе до нарастване на измамите, въпреки че експертите по изборите казват, че това е рядкост при изборите в САЩ. Гласуването по пощата е дългогодишна характеристика на американските избори и горе-долу всяка четвърта бюлетина беше подадена по този начин през 2016 г.

Демократични служители, активисти и избиратели изразиха дълбока тревога, че Тръмп няма да приеме резултата, ако загуби. Байдън нарече това неговия най-голям страх.  Повече демократи гласуват по-рано в сравнение с републиканците тази година, сочат данните от Изборния проект, но някои щати не позволяват на длъжностни лица да започнат да броят тези бюлетини, докато не затворят избирателните секции.  Републиканците в поредица от съдебни битки в Съединените щати се опитват да ограничат времето и възможностите на избирателите да изпращат бюлетини.

В съдебна победа на Тръмп, Върховният съд на Тексас реши във вторник, че републиканският губернатор на щата може да ограничи местата за напускане на избирателни бюлетини до един на окръг. Решението отмени постановлението на апелативния съд от миналата седмица.

Близо 8 милиона тексасци са гласували от вторник, което се доближава до 90% от целия вот на държавата през 2016 г. – по-висок процент, от който и да е друг щат в страната, според Изборния проект. След седмица на гласуване Байдън води Тръмп на национално ниво с 10 процентни пункта, според проучване на Ройтерс / Ipsos, проведено от петък до вторник. Националното онлайн проучване установи, че 52% от вероятните гласоподаватели са казали, че подкрепят Байдън, докато 42% гласуват за Тръмп.

Състезанието е по-силно в щатите на бойното поле, включващи Северна Каролина, Флорида и Аризона, където изборите могат да бъдат решени. Анкета на Ройтерс / Ипсос във вторник показа, че Байдън е с 52%  на 43% преднина пред Тръмп в Мичиган, като двамата са статистически изравнени в Северна Каролина.

Съобщение за съгласие

Посещението на Байдън в Грузия показа израз на оптимизъм, че неговата кампания може да сложи край на председателството на Тръмп, който е ръководил избиването на страната от коронавируса, увеличаването на расовото напрежение и разкъсването на връзките с европейските съюзници.

Грузия не е подкрепяла демократ на президентските избори в САЩ от 1992 г. насам. В Уорм Спрингс, ваканционния дом на бившия президент Франклин Д. Рузвелт, демократът, който ръководеше нацията по време на Голямата депресия и света Война втора, Байдън заяви:

“Кандидатирам се като горд демократ, но ще управлявам като американски президент. Ще работя с демократи и републиканци. Ще работя толкова усърдно за онези, които не ме подкрепят, колкото за онези, които го подкрепят.”

“Нещо се случва тук в Джорджия и в цялата страна”, категоричен беше Байдън по-късно в Атланта. И добави:

“Печелим Грузия, печелим всичко.”

Тръмп посети Мичиган, Уисконсин и Небраска във вторник, преди да спре за една нощ в Невада. На митинга си в Омаха, Небраска той каза:

“Ще осигуря рекорден просперитет, епичен растеж на работните места и безопасна ваксина, която унищожава вируса и бързо прекратява пандемията.”

Кампанията на Тръмп заяви, че официалният ѝ сайт е нападнат от хакери във вторник и че работи с правоохранителните органи за разследване на източника на атаката. В изявление от кампанията се казва, че сайтът е възстановен и че “няма излагане на чувствителни данни, тъй като никоя от тях всъщност не се съхранява на сайта”.

Президентската кампания през 2020 г. не прилича на никоя друга, проведена на фона на бушуваща пандемия на коронавирус, която досега е причинила над 225 000 смъртни случая в САЩ и се е превърнала в най-важната тема на изборите. Близо половин милион души в САЩ са се заразили с новия коронавирус през последните седем дни, според данни на „Ройтерс“, тъй като случаите и хоспитализациите поставят рекорди в горещите точки в Средния Запад. Повече от 5600 души са починали от вируса в цялата страна през последната седмица.

В поредната демонстрация на доверие за Байдън бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви във вторник, че ще похарчи около 15 милиона долара за телевизионна реклама в Тексас и Охайо през следващите дни. Бившият президент Барак Обама също се върна на пътеката във Флорида във вторник, за да даде тласък на Байдън, който беше негов вицепрезидент. По време на митинга в Орландо Обама призова демократите да гласуват възможно повече като брой, за да се избегне повторение на изборите през 2016 г., когато Тръмп спечели щатното поле и победи Хилари Клинтън.

Той каза:

“Трябва да не оставяме никакво съмнение (в победата си). Не можем да бъдем самодоволни. Последният път бяхме самодоволни. Хората станаха малко мързеливи, хората приеха нещата като даденост и вижте какво се случи. Не този път, не и на тези избори.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments