Доц. Кунчев: Мерките при епидемия от коклюш няма да са строги като тези при ковид

1
49
Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев. Снимка: Facebook

Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки, каквито имаше по време на ковид пандемията.

Това каза в интервю за „БТА“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че не очаква и натискът върху здравната система у нас да бъде толкова силен. 

„Това, което виждаме досега, е, че не повече от 5-10% от болните от коклюш се хоспитализират, като за голяма част от тях е по-скоро като гаранция за наблюдение, а не защото се нуждаят от интензивно лечение“. 

По думите му през последните години в Европа се вижда, че протичането на болестта не е толкова тежко, особено ако заразените са ваксинирани. По-възрастните хора също могат да се разболеят, но най-вероятно дори няма да бъдат диагностицирани, тъй като симптомите ще бъдат леки. 

Доц. Ангел Кунчев препоръча да се направи по-достъпна диагностиката и тя да се извършва на няколко места в страната, а епидемиолозите да насочват определени групи пациенти към безплатно диагностициране, обясни той.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Доц. Кунчев: Мерките при епидемия от коклюш няма да са с… […]