Добрият пример: Мъж от Горна Оряховица дарява компютри на деца, за да могат да учат дистанционно

0
497
Николай Николов
Снимка: Скрийншот от репортаж на Bulgaria ON AIR

Мъж от Горна Оряховица поправя стари компютри и ги дарява на ученици, за да могат да учат онлайн. За около месец Николай Николов е подарил близо 40 устройства на деца, които нямат и заради това не могат да се обучават дистанционно.

По професия Николов е електротехник. Той учи и „Киберсигурност“ в шуменския университет. От дете се занимава с електроника, а от години поддържа компютрите на редица фирми в града. Скоро разбрал, че едно от учебните заведение в района се нуждае от компютри и решил да ремонтира рециклирана техника и след това да я дарява. Той разказва пред Bulgaria ON AIR, че е помолил негови приятели да се отзоват с техника – кой каквото може – компютри, монитори, мишки, клавиатури. Помощ получил и от местни фирми, които са дарили 2 лаптопа и други устройства.

„Вече са над 40. Аз съм дал на директорите на училища в Първомайци, в Горна Оряховица, в няколко училища, дал съм на директорката в Драганово.“

Николай се отзовава и на молбите на семейства в затруднено положение. Той е дал компютри и на родители на деца, които са се свързали с него през социалната мрежа Facebook.

„Дори и на една учителка съм дал, която има две деца, и за нея нямаше устройство, за да може да преподава.“

Мариета Начева е самотна майка на две деца, съответно на 12 и на 16 години. Те учили дистанционно, но с устройствата на свои приятели. Заради това затруднената жена писала на Николай, а той реагирал светкавично.

„Нито лаптоп имахме – счупен беше. Компютър – също повреден. През техните телефони не ставаше, защото са стари версии. Момчето каза на следващия ден – веднага в 14:00 часа да дойда в офиса с малкия си син и му предостави устройство да учи. Беше много щастлив. Той си го носи до вкъщи. Нагласихме го. Пробвахме го и на следващия учебен ден си беше в часовете. Засега малкият е подсигурен. На баткото му даде телефон една негова приятелка, през който учеше, защото е по-нов модел“, споделя Мариета.

Малко след това Николай подарил и на другото дете нов телефон, така че да може да учи спокойно от свое устройство. А на Коледа добрият човек дарил и лаптоп на момче без баща, чиято майка е болна.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments