До средата на месеца граждани и фирми коригират данъците си

0
23
Документи
Снимка: Pixabay

До средата на месеца граждани и фирми могат да коригират данъците си, съобщиха от Национална агенция за приходите /НАП/. На 15 ноември изтича срокът, в който фирмите, както и гражданите, извършващи дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, могат да коригират размера на декларираните от тях авансови вноски за корпоративен данък или данък върху доходите за 2021 година.

Този срок важи и за еднолични търговци /ЕТ/ и за регистрирани земеделски стопани, избрали да се облагат с данък върху реализираната печалба. На 1 декември изтича и срокът за плащане на месечната авансова вноска за декември и тримесечната авансова вноска за трето тримесечие на 2021 година.

Фирмите, чиито нетни приходи от продажби за 2019 година надвишават 300 000 лева, са длъжни да правят авансови вноски за корпоративен данък. Те са месечни и тримесечни и се определят на база на прогнозната данъчна печалба за текущата година. Месечни вноски се правят при нетни приходи от продажби за годината преди предходната над 3 милиона лева, а тримесечни – при нетни приходи от продажби за годината преди предходната от 300 000 лева до 3 милиона лева.

Има случаи, при които прогнозираните авансови вноски се оказват по-високи или по-ниски от дължимия годишен данък, показват анализите на НАП. Това може да доведе до начисляване на лихви от страна на приходната агенция за периода от 16 април до 31 декември на съответната година или пък до надвнесен данък. Затова предприятията имат възможност сами да увеличават или намаляват своите авансови вноски през годината, когато смятат, че те ще се различават значително от дължимия годишен данък.

Увеличението, съответно намалението на авансовите вноски, се ползва след подаване на декларация за промяна, по електронен път с квалифициран електронен подпис /КЕП/ през е-портала на приходната агенция. За коригиране на месечната вноска за месец декември и тримесечната вноска за трето тримесечие на 2021 година декларацията трябва да бъде подадена най-късно на 15 ноември тази година, въпреки че срокът за внасянето им е до 1 декември 2021 година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments