До края на 2022 г.: 9% ДДС за бебешките храни, ресторантьорите и издателите

0
107
Депутати
Пленарно заседание. Снимка: Народно събрание

В последния си работен ден за годината народните представители решиха да удължат периода, в който ДДС-то за някои сектори ще бъде намалено. Ставката, която се предвиждаше да бъде до края на тази година, е 9 вместо 20 процента и обхваща издателите на книги и храната, предлагана от ресторантьорите /в облекчението не попадат спиртните напитки/. Според приетите днес изменения в Закона за ДДС срокът се удължава с още година.

Предложението дойде от ГЕРБ, след като от „Има такъв народ“ предложиха мярката да бъде валидна до края на извънредната епидемична обстановка, която е обявена до 31 март догодина. Мнозинството обаче се съгласи с опозицията да я удължи до края на идната година.

Депутатите решиха още да бъде намалено и ДДС-то за бебешките храни, пелени и хигиенни материали.

Изчисления на Финансовото министерство показват, че намаленото ДДС ще коства на бюджета 175 млн. лева.

Същевременно от ПП „Възраждане“ добавиха, че трябва да бъде понижена и ставката за храните и лекарствата, тъй като високите цени водели до по-ниско потребление. Цончо Ганев обяви, че ще внесат изменения в Закона, с които да се намали ДДС-то и за малката потребителска кошница. Костадин Костадинов дори посочи, че в голяма част от европейските държави съществува практика за нулева ставка за лекарства, храни от малката потребителска кошница и книгите. Поради това предвиждат да направят такова предложение в бюджета за идната година.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments