До 60% спад на оборота в ресторанти и кафенета по Черноморието

0
235
Ресторантът. Снимка: Utopia Forest
Ресторантът. Снимка: Utopia Forest

Гледката на затворени или празни заведения е обичайна това лято по Черноморието. Бургас не прави изключение от нерадостната статистика. Оборотите на кръчмите падат, а собствениците са доволни дори на малко туристи, за да работи

персоналът. Преди години, по това време нямаше свободни места, коментират ресторантьори пред „Труд“. Много от тях са избрали въобще да не отварят заведенията, за да спестят разходи за ток, вода и други консумативи.

Даже най-предпочитаните заведения, които имат гледка към морето и предлагат риба, също са потърпевши от икономическата криза. Въпреки всичко, цените на ястията от морски продукти, като чорби, скара и други не са паднали. Така наречените “капани”до плажа се пълнят, но това става най-вече през почивните дни. През седмицата и техните собственици се оплакват от липса на клиенти.

Намаленият брой туристи се отразява на бизнеса и във Варна. Там работят около 2000 питейни заведения, но оборотът им е спаднал до 50 процента, казва Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията. „Прогнозата ми е, че през есента ще има масови фалити в сектора“, добавя специалистът. Според него регистрираният през последните дни ръст на заразените с COVID-19  е станал причина за нови анулации в големите хотели.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments