До 2025 г. ще бъде готова жп връзката със Северна Македония

0
160
министър Росен Желязков
Снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Железопътната връзка със Северна Македония ще бъде изградена до 2025 г. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на първото заседание на Смесената Междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество между двете страни, което се проведе вчера и днес в Скопие. От българска страна тя се председателства от министър Росен Желязков и от министъра на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши.

400 млн. евро ще са необходими за модернизацията на жп линията от София до границата със Северна Македония, посочи министър Желязков. По думите му предвижда се да бъдат осигурени от европейските фондове. Инвестициите от страна на Северна Македония в участъка от Куманово до българската граница ще бъдат аналогични, добави той.

„Пътната карта сочи, че до 2025 г. ще имаме изградена свързаност и придвижването от София до Скопие ще отнема не повече от 1 час, с капацитета на новата инфраструктура“, отбеляза министър Желязков.

Той посочи, че синхронизацията на проектите е изключително важна и с оглед изграждане на трансграничния тунел „Деве баир“, който е разделен поравно между двете страни, и чрез него преминаването между държавите ще се извършва директно. Според транспортния министър, поетите конкретни ангажименти относно свързаността, ще позволят реализирането на дългоочаквания проект за Коридор №8.

Телеком операторите и регулаторът в Скопие, са предприели стъпки за насърчаване на намаляването на тарифите за разговори в роуминг, каза още министър Желязков след срещата си с министъра на информационното общество и администрацията Дамян Манчевски.

„И трите български оператори значително намалиха роуминг тарифите в пакетите за гласови услуги, данни и текстови съобщения, които предлагат цена между 2,99 лв. и 4 лв. на ден“, посочи българският министър.

В периода април-май ще бъдат ускорени разговорите с телеком операторите, съобщи още министър Желязков и добави, че пътната карта на ЕК и държавите от Западните Балкани предвижда през 2022 г. да бъдат постигнати нива на роуминг тарифите, аналогични на националните.

По време на заседанието на междуправителствената комисия бяха набелязани още конкретни стъпки, свързани с насърчаване на инвестициите; околната среда и водите; енергетиката и туризма. В областта на енергетиката беше заявено желание за изграждане на втори интерконектор Петрич-Струмица. Предстоят разговори с отделните авиационни оператори за включване в туристическите пакети на превози по въздух между България и Северна Македония. Очаква се през април, по време на междуправителственото заседание на двете държави, да бъдат подписани конкретни меморандуми в тези области.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments