Днес ВСС обсъжда искането за оставка на Гешев

0
34
Висш съдебен съвет /ВСС/
Висш съдебен съвет. Снимка: Скрийншот от Google Maps

Днес е последното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет /ВСС/ преди да излезе в лятна ваканция. Предвижда се обсъждането на искането на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Основният мотив на искането му е сигнал от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.

За първи път Съветът – „правителството на съдебната власт“, ще обсъжда предсрочното освобождаване на един от 3-мата първи в съдебната система и при това след сезиране от страна на представител на изпълнителната власт. На 16 юли Стоилов едновременно внесе искането си и свика Висшия съдебен съвет. Искането му е от над 100 страници, които включват мотиви и приложение, в което има публикации от наши, чужди медии и прессъобщения на прокуратурата. С тях министър Рашков се аргументира, че с действията или бездействията си Гешев е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил Етичния кодекс на магистрата, предава „БНР“.

Броени минути, след като стана ясно за искането, говорителя на Гешев – Сийка Милева го обяви за „политически акт“. Тя уточни: „В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС.“

Преди заседанието днес Гешев изпрати до ВСС още публикации и прессъобщения, които са свързани с дейността на прокуратурата и настоя те също да бъдат включени към материалите, които са внесени от Стоилов.

Обсъждането е точка 1 в дневния ред, а според прогнозите искането няма да събере подкрепа – за да успее 17 души от ВСС трябва да гласуват „за“. И въпреки това Рашков твърди, че то не е удар във въздуха, а: „Удар в полза на демократичното устройство в нашата страна, който смятам, че ще остави следа и ще предизвика промени, които ще докарат държавата на едно по-високо ниво в нейното демократично устройство“.

Междувременно гражданско движение БОЕЦ организира протест пред сградата на Висшия съдебен съвет днес. Движението ще депозира становище в подкрепа на искането за отстраняване на главния прокурор, както и подписка с хиляди подписи, събрани на протестите, организирани от сдружението пред Съдебната палата.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments