Днес църквата почита Св. Мъченик Боян-Енравота: Именици са Боян, Албена, Бойка, Иларион

0
301
Св. Мъченик Боян-Енравота
Снимка: Христо Темелски, Фейсбук

На 28 март църквата почита Свети Мъченик Боян-Енравота. Той е първият български мъченик за вярата, както и първият канонизиран светец, последвал християнството няколко десетилетия пред Покръстването, извършено от княз Борис I. Днес имен ден празнуват Боян, Бояна, Албена, Бойка, Бойко, Иларион.

Поради влечението си към християнството Енравота бива лишен от правото си на престолонаследник от баща си хан Омуртаг. След неговата смърт на българския престол се възкачва третият му син Маламир, в чиято лоялност към „отечествените богове“ Омуртаг му не се съмнява.

Според Теофилакт, Енравота моли брат си да му даде пленника Кинам, който е в тъмница по заповед на Омуртаг, заради отказа си да се отрече от християнството. Неподозирайки причината за молбата му, Маламир я удовлетворява.

Когато научава, че Енравота е станал християнин под внушението на Кинам, канът изтълкува това като предателство спрямо родовите традиции и влечение към изконните врагове – ромеите. Той призовава брат си и му нарежда да се откаже от новата си вяра. След категоричния му отказ Енравота-Воин бива посечен с меч. Според житието, преди да бъде екзекутиран, мъченикът изрича слова, които само 3 десетилетия по-късно се оказват пророчески:

„ …Тази вяра, заради която сега аз умирам, ще се преумножи на българската земя, въпреки опитите ви да я възпрете чрез моята смърт. Кръстният знак ще бъде побит навсякъде, ще се въздигнат Божи храмове и чистите свещеници ще служат на чистия Бог, и жертвоготовно ще въздадат възхвала на жизнедаряващата Троица. Идолите, заедно с жреците и техните небогоугодни капища, ще се срутят и потънат в небитието, сякаш никога не са съществували. А единствен ти, Маламире, след много лета, ще погубиш безбожната си душа, не получавайки нищо заради жестокостта ти.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments