Днес се навършват 36 години от железопътния атентат на гара Буново

1
159
Атентатът на гара Буново
Снимка: Радо Радуков, Фейсбук

Днес се навършват 36 години от най-големия железопътен атентат в българската история на гара Буново, извършен посредством бомба с часовников механизъм, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София.

Мотивът са действията на държавната власт по това време, които са обединени под термина „Възродителен процес“.

Ужасяващият замисъл е целял часът на избухването да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гарата, тъй като там липсата на въздух и създалата се паника би довела до възможно най-сериозен брой жертви.

Железницата обаче закъснява с две минути заради маневра на гара Златица и бомбата се взривява в 21:31 часа, но не на предвиденото място, а на самата гара.

Вагонът бива откачен. В продължение на часове жертвите и ранените пътници се извозват в градовете в околието, а останалите са подложени на проверка и разпит. Чак след като разследващите действия приключват – влакът поема отново към столицата.

В атентата губят живота си 13-годишният Стефан Атанасов, 12-годишният Георги Цветанов, 63-годишният Николай Генков, 40-годишният Емил Георгиев и 64-годишната Райна Бозукова. 9 души, сред които 2 деца са пострадали тежко.

Монументът на гара Буново
Монументът на гара Буново. Снимка: Христо Велков, Фейсбук

През 1990 година е открита паметна плоча на сградата на гара Буново, а 2007 година на 11 септември е издигнато и съоръжение с имената на жертвите, представляващо висока 7 метра монументална скулптура.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
dragana
dragana
2 години по-рано

НА ВРЪХ 3 МАРТ И ГОДИШНИНА ОТ АТЕНТАТА НА ГАРА БУНОВО: МЕГА СКАНДАЛНО ИЗКАЗВАНЕ НА СЕГАШЕН КАНДИДАТ ЗА ДЕПУТАТ ОТ БСП КЮСТЕНДИЛ – ПЪРВАН ДАНГОВ ,ЩЕ ПОВЪРНЕТЕ.ЕТО И ЛИНК https://www.youtube.com/channel/UCWx-0WKvWYIZjzLjFvGCSmQ