Днес отбелязваме Европейският ден на донорството и трансплантацията

0
29
Европейски ден на донорството и трансплантацията
Европейски ден на донорството и трансплантацията. Снимка: Община Пловдив

Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, тъкани и клетки. Тазгодишното мото на инициатива е „Твоето настояще е тяхното бъдеще!“, а целта е да се повиши обществената информираност за смисъла и значението на донорството и трансплантацията като възможност за спасяване на човешки животи.

Към 6 октомври в България своя втори шанс за живот очакват 849 български граждани. От началото на годината досега в страната успешно са реализирани 17 донорски ситуации, дали шанс за живот на 42 души. Освен това са били извършени и 141 трансплантации на хемопоетични стволови клетки и 685 тъканни трансплантации.

В глобален мащаб броят на нуждаещите се от органна трансплантация продължава да надвишава значително осигурените органи. По осреднени данни на Съвета на Европа през 2022 г. 39 000 души са получили трансплантация, докато 48 000 са новите пациенти, регистрирани в листите на чакащите. Това означава, че на всеки час приблизително 5 нови пациента се добавят в списъка на тези, които се надяват на своя втори шанс. Средно 19 пациента на ден не успяват да дочакат своята трансплантация.

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“ и в изпълнение на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г.-2023 г. ИА „Медицински надзор“ организира следните инициативи през октомври:

7 октомври (събота)

В знак на солидарност 19 български общини едновременно (от 19:15 ч. до 20:.15 ч.) ще осветят фасадите на свои емблематични сгради или обекти в зелена светлина – цветът на донорството и трансплантацията. В София ще бъде осветен Националният дворец на културата. Община Пловдив ще освети Дом на културата „Борис Христов“; Община Хасково – Камбанарията в парк „Ямача“; Община Кюстендил – Общинския драматичен театър.; Община Добрич – „Диагностично-консултативния център I „; Община Бургас – сградата на Общината; Община Русе – Пантеонът на възрожденците; Община Силистра – сградата на Общината; Община Велико Търново – крепостта „Царевец“; Община Варна – Щабът на Военноморските сили; Община Плевен – Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“; Община Габрово – Кулата на Общината; Община Ямбол – Безистена; Община Смолян – сградата на Общината; Община Благоевград – Камерната опера; Община Видин – средновековната крепост „Баба Вида“; Община Пазарджик – Народно читалище „Виделина – 1962“; Община Ловеч – Ловешката средновековна крепост „Хисаря“; Община Шумен – Драматично-куклен театър „Васил Друмев”.

8 октомври (неделя)

Трансплантирани хора, лекари и поддръжници на каузата донорство и трансплантация ще участват в Уиз Еър София Маратон 2023 г. с отделен 5-ти старт. Участниците ще пробягат символичното разстояние от 42,19 м – по аналогия на цялата дължина на трасето – 42,195 км.

В периода 16 – 26 октомври

Доброволци на Българския младежки Червен кръст ще разпространяват информационни материали във всички областни градове на страната.

17 октомври (вторник)

В Розовата градина на донорите в столицата (южната част на парковото пространство на НДК), в знак на признателност към донорите и техните близки ще бъдат засадени рози, като броят им ще отговаря на донорските ситуации, реализирани от началото на годината до момента.

Инициативите на ИАМН за популяризиране на смисъла и значението на донорството и трансплантацията ще продължат и през месец ноември.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments