Директорът на „Гранична полиция“: Австрия не може да диктува правилата в България

0
69
Антон Златанов
Антон Златанов. Снимка: МВР

България става част от Шенгенската зона и засилва контрола си по сухопътните граници след частичното приемане в Шенген. Това съобщение бе изнесено от главния комисар Антон Златанов, директор на ГД „Гранична полиция“, пред „БНР“.

Според Златанов след „да“ за частичното приемане на България в Шенген. Този напредък в процеса на интеграция на България в Шенгенската зона би могъл да допринесе за по-голямата свобода на движение на българските граждани и стимулиране на икономическото развитие на страната.

Също така Златанов сподели, че вече е започнала организация по летищата във връзка с промяната на статута на България. Това означава, че българските летища ще бъдат подготвени да приемат пътуващи след приемането на страната в Шенген.

Относно контрола по сухопътните граници, главният комисар подчерта, че България засилва операциите си по българо-турската и българо-сръбската граница. Силите на „Фронтекс“ също се включват в усилията за поддържане на граничния контрол и предотвратяване на нелегалната миграция.

Главният комисар коментира и решението на Австрия относно сухопътните граници и подчерта, че това решение е политическо. Той заяви, че всички изисквания на Австрия се изпълняват от страна на България и подчерта, че като държава член на Европейския съюз, Австрия не може да диктува сама правила и да определя броя на силите, които „Фронтекс“ изпраща в България.

Според него мигрантският натиск в момента е нисък, но той предостерега, че проблемът с мигрантите в Европа не е свързан главно с балканския миграционен път. По негови данни около 70% от мигрантите пристигат чрез централноевропейския път по море през Гърция и Италия.

България продължава да работи усилено за подобрение на граничния контрол и интеграцията си в европейските структури, като същевременно се стреми към подобрение на условията за своите граждани и по-широко сътрудничество в рамките на Европейския съюз.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments