Дезинформацията подкопава демократичния дебат и доверието

0
94
Мария Габриел пред участниците в Делфийския икономически форум. Снимка: пресцентър ЕК
Мария Габриел пред участниците в Делфийския икономически форум. Снимка: пресцентър ЕК

Дезинформацията отслабва демократичния дебат, дестабилизира действията на публичните органи и подкопава доверието на гражданите в институциите и медиите. Движена злонамерено, дезинформацията манипулира политики, обществени дебати и мнения във важни за гражданите области като сигурността, здравеопазването, финансите, миграцията, изменението на климата. Със стратегията на Европейската комисия за борба с разпространението на дезинформация целим да подобрим достъпа до обективна и качествена информация за европейците, за да могат да вземат активно участие в обществения дебат, да формират мнение въз основа на факти и да правят информиран избор. Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел пред участниците в Делфийския икономически форум – едно от най-големите икономически събития за Югоизточна Европа. Водещият дебат в рамките на форума бе посветен на европейските избори, фалшивите новини и демокрацията, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Мария Габриел привлече вниманието към една обща точка на всички форми на демокрация – свободата на изразяване, върху която е изградена и европейската стратегия за борба с дезинформацията онлайн. В светлината на европейските избори, комисарят подчерта необходимостта от консолидиране на усилията за гарантиране, че технологиите и социалните медии не се използват за разпространение на дезинформация.

Мария Габриел отбеляза някои от ключовите мерки, сред които е и Кодексът за добри практики, подписан вече от платформи като Google, Facebook и Twitter с ангажимент за саморегулиране. Само преди ден излязоха първите доклади от прилагането на кодекса и Европейската комисия насърчи платформите да положат повече усилия. В допълнение към кодекса, българският еврокомисар очерта четири допълнителни действия, които според нея трябва да останат в центъра на политиката срещу дезинформацията. Те обхващат необходимостта от мрежа на проверители на факти, засилване на медийната грамотност чрез образованието и кампании за повишаване на информираността, свободата на медиите и плурализма, по-добра координация между държавите-членки чрез система за бързо предупреждение, което да улесни обмена на данни и анализа на кампаниите за дезинформация в реално време.

В зората на предстоящите европейски избори, работата вече е в ход. Нужно е да съсредоточим усилията си за осигуряване на прозрачен и открит дебат, който да позволи на европейските граждани да подкрепят силна Европа, в която са защитени демократичните ни ценности“, каза в заключение българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments