Деца на руски олигарси растат в страни, които родителите им твърдят, че мразят

0
149
Жена в Париж
Жена в Париж. Снимка: Pixabay

В света на децата на руските олигарси има частни самолети, луксозни апартаменти в Париж, ски ваканции в Австрия и обучение в елитни университети в Лондон и Ню Йорк. Родителите им притежават първокласни недвижими имоти на най-престижните булеварди в европейските столици. Профилите им в социалните мрежи са пълни със снимки, на които позират облечени в дизайнерски рокли, по време на събития на червения килим. Една такава млада жена неотдавна публикува снимки от 22-ия си рожден ден, който е отпразнувала край басейна във вила в района на Адриатическо море, която принадлежи на един от олигарсите, близки до Путин, пише „CNN“.

Кои са децата на Кремъл? Докато родителите им публично се обявяват срещу Запада, наследниците им растат в страните, чиито общества те твърдят, че мразят.

Това е очевидно е крайна форма на лицемерие. Те вероятно дори да не осъзнават това противоречие. Те вярват, че има конкуренция между САЩ и Русия, но защо това трябва да влияе на образователните планове на дъщеря им? Или да им пречи да имат своите замъци?„, твърди Даниел Трейсман, професор по руска политика в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

Самият Путин порица руснаците, които „мислено“ подкрепят Запада, в речта си миналия месец, като ги обвини, че си въобразяват, че са част от някаква „висша раса“ и работят с „колективния Запад“ за постигането на една цел -„унищожаването на Русия„.

Едно от първите семейства, обвинени в предполагаемата корупция и лицемерие, е това на Дмитрий Песков, заместник-ръководител на щаба и главен говорител на Владимир Путин – роля, която го е превърнала в най-влиятелния мегафон на Путин. Той почти ежедневно разпространява твърдите убеждения на руския президент срещу Запада. Наскоро Съединените щати наложиха санкции на Песков, съпругата му и двете му пълнолетни деца (от два предишни брака), като заявиха, че семейството води „луксозен начин на живот“, който не съответства на заплатата на държавен служител и вероятно е изграден, благодарение на незаконно придобитото богатство от връзките на Песков с Путин. Поне две от децата му са израснали в Западна Европа, преди да се върнат в Москва като вече възрастни.

Въз основа на данни за имоти, публикации в социалните мрежи и бази данни за пътни нарушения Антикорупционният фонд разкрива също, че съпругата, бившата съпруга и децата на Песков притежават луксозни автомобили и многомилионни къщи по целия свят, включително в Русия и Франция, като това е демонстрация на богатство, което в ярък контраст с положението на близо 20-те милиона руснаци, живеещи в бедност.

Лицемерието на руските високопоставени лица и техните семейства, които се радват на щедростта на Запада, е публична тайна в Русия от години насам. През 2016 г. в Държавната дума беше внесен законопроект, който забранява обучението на непълнолетните деца на повечето руски високопоставени лица в чуждестранни университети, като се твърди, че образованието в страната е ключът към превръщането им в истински патриоти. Законопроектът обаче така и не беше приет.

24-годишната дъщеря на Песков от втория му брак, Елизавета Пескова, чиито пикантни публикации в социалните мрежи често стават „храна“ за руските и европейските таблоиди, никога не е избягвала светлината на прожекторите и споровете, като например случая, когато според достоверни данни е заявила пред руска телевизия, че се чувства „по-добре в европейска среда„, наричайки руската образователна система „истински ад“.

Неотдавна тя влезе в противоречие с публичните изявления на баща си, като публикува в профилите си в Instagram призив, гласящ „Не на войната!“ – лозунг, използван от руснаците, които се противопоставят на войната в Украйна. Постът беше заснет и споделен от руската телевизия „Дъжд“, но бързо беше свален. Твърди се, че като малка Пескова е посещавала престижно училище в района на Париж, където годишната такса за обучение е около 1/4 от заплатата на баща ѝ, а извънкласните дейности включват курсове по авиация. Момичето продължи образованието си в Париж със стаж в „Louis Vuitton“ и диплома по маркетинг от френско бизнес училище, като дори стажува в Европейския парламент. По данни на Фондацията за борба с корупцията Пескова и майка ѝ са закупили през 2016 г. 180-квадратен апартамент за близо 2 млн. долара в един от най-скъпите квартали на Париж, на авеню „Виктор Юго“, който се намира между Айфеловата кула, Триумфалната арка и пищния Булонски лес.

Министърът на външните работи в страната Сергей Лавров, който през 2017 г. призова за постзападен“ световен ред, също изпрати дъщеря си в престижни университети в Лондон и Ню Йорк. Дори дъщерята на предполагаемата приятелка на Лавров очевидно се възползва от влиятелното му положение. Според Фондацията за борба с корупцията тя е публикувала свои снимки от яхтата, австрийския ски курорт и вилата на богат олигарх на брега на морето.

Полина Ковалева, която правителството на Обединеното кралство нарича „доведената дъщеря“ на Лавров, въпреки че той не е официално женен за майка ѝ, притежава апартамент за 5,8 млн. долара в един от най-скъпите квартали на Лондон, според наложените наскоро санкции срещу нея. Антикорупционният фонд разкрива, че тя си е купила апартамента в Кенсингтън, когато е била на 21 години. Имотът се намира на пешеходно разстояние от „Imperial College“, в който тя самата е учила. Дъщерята на Лавров, която избягва светлината на прожекторите, Екатерина Винокурова, на 39 години, е учила в Колумбийския университет в Ню Йорк, където е живяла в продължение на 17 години, преди да получи магистърска степен по икономика в Лондон. И Ковалева, и Винокурова наскоро бяха санкционирани от Обединеното кралство.

Миналата седмица Обединеното кралство и САЩ наложиха санкции и на двете дъщери на Путин. Говори се, че руският държавен глава има извънбрачни деца, които изглежда са живели в западни страни. Тези твърдения обаче винаги са били отричани от Кремъл.

Въпреки връзките на членовете на собственото му семейство със Запада, Путин наскоро разкритикува други заможни руснаци, притежаващи вили в Маями или на Френската ривиера, които по негови думи не могат да живеят без изтънчени деликатеси и редица свободи, на които се радват там. Според Путин проблемът при тези хора е, че са мислено със Запада, а не със собствения си народ и с Русия.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments