Десетки шофират с неправомерно издадени книжки в София

0
210
Документ за самоличност
Снимка: Министерство на вътрешните работи

Десетки са се сдобили с шофьорски книжки в София без да притежават нужните документи. Схемата е действала между 2016 и 2018 г. Разбита е миналото лято, пише „Днес“.

Прокуратурата и Вътрешна сигурност ще започнат проверка на колко души са издадени документи без да имат право на това и кой е виновен. За издаването на документа са нужни завършен курс, успешно положен изпит пред автомобилна инспекция и диплома.

„Създава се електронно фалшиво досие в системата и на негова база се издава свидетелство. Вече при проверката се установява липсата на хартиен носител. Примерно липса на диплома, липса на курс БЧК, протоколи пред ДАИ“, обясни началник отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР Комисар Ивайло Александров.

Знае се за поне 12 шофьорски книжки, които са пуснати за изработка, а после дадени на собствениците им от вече бившата служителка на дирекцията – Полина Нинова, сочена за виновна и уволнена през декември.

„Нямам обяснение, но аз не съм правила подобно нещо. Видяха моя акаунт, че е работено на паролите ми, казаха – ти си. Всъщност това е недоказуемо. Хартията, ако не се намери, как са работени тия документи, всичко е на моята парола… Всеки може да види как си изписвате паролата, всеки може да застане зад гърба ми и да види. Пак казвам – имам деца, по-добре да остана аз виновната, както е по документи и да продължа някакъв живот и да ги отгледам. Това е“, коментира Нинова.

Вътрешната проверка в дирекцията, която е завършила на 6 ноември, показва, че на 12 души са издадени книжки, без да имат право и трябва да им бъдат взети. Решено е още материалите да бъдат дадени в районната прокуратура и Вътрешна сигурност. При обвинението материалите са постъпили на 14 февруари, почти 4 месеца след края на проверката.

Прокуратурата трябва да се произнесе до месец.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments