Десетки хиляди, отпуснати на Община Съединение, са били разходвани неправомерно

0
734
Пари
Пари. Снимка: СДВР, Facebook

Проверка в пловдивския отдел „Икономическа полиция“ установи неправомерно разходване на средства, отпуснати на община Съединение, съобщиха от Министерството на вътрешните работи. Парите са били отпуснати с постановление на МС за одобряване на допълнителни трансфери по общинските бюджети за 2021 г. за изплащане на действително извършени разходи в изпълнение на въведените противоепидемични мерки в страната.

В хода на проверката са събрани данни, че от близо 230 000 лева, отпуснати на Община Съединение по силата на министерското постановление, към 31 януари т.г. от тях са разходени над 180 000 лева. Преобладаваща част в тази сума – около 167 000 лева, е била за заплащане на дезинфекция, дезинфектанти и лични предпазни средства. Парите са преведени в рамките на тримесечен период, от декември 2021 г. до февруари 2022 г., по сметка на определена фирма на база издадени от нея разходно-оправдателни документи.

В тях са били описани различни дейности, свързани с дезинфекция на площи и помещения на обществени институции и административни сгради, училища, детски градини, зелен площи и други в населените места на общината, които обаче са били изпълнени формално или в непълен обем.

При детайлното изясняване на механизма на тази схема е установено, че тя е станала възможна с участието на длъжностно лице, ангажирано с ръководството, контрола, управлението и стопанисването на имуществото на Община Съединение и в резултат на нея са нанесени сериозни щети на общината.

Материалите по случая са били докладвани на прокуратурата. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments