Депутатите дебатират по предложения от проф. Николай Габровски проектокабинет

0
28
Народно събрание
Народно събрание. Снимка: Архив

В парламента текат дебатите по предложения от ГЕРБ-СДС проектокабинет. За министър-председател е излъчен неврохирургът проф. Николай Габровски. От пленарната трибуна той представи своите кандидати за вицепремиери и министри и обяви:

„Поех отговорността за съставяне на редовно правителство с пълната убеденост, че е необходимо преодоляване на кризата и каскадата от избори. Заявяваме ясна европейска и евроатлантическа насоченост на външната политика. Поставяне нуждите на всеки български гражданин като основни. Готови сме да реализираме инвестиции. Ще предложим бързи антикризисни мерки. Готови сме да създадем условия за разгръщане на икономическия, иновационен потенциал на нацията.“

Кандидатът за министър-председател представи и приоритетите на проектоправителството, а те са следните:

„Правителството ще следва следните приоритети – разработването на закон за бюджет за 2023 година, постигане на политически и обществен консенсус за конституционни промени в областта на правосъдието, провеждането на ключови реформи, включително чрез ПВУ, полагане на активни условия за приемане на България в Шенген, мобилизиране на целия потенциал за присъединяване на България към еврозоната през 2024 година и ОИСР, постигане на енергийна независимост, увеличаване на националните отбранителни способности.

„България трябва да излезе час по-скоро от спиралата на изборите. Усилията на българските граждани трябва да се насочат към общонационални цели, които гарантират сигурност и просперитет. Моето желание беше да се откъснем от тясно партийното и конфронтацията и да се насочим към експертното. Това са хора, които са готови да заработят ефективно и пълноценно от първия ден. Това е най-сигурната мярка. Това е единственият начин да продължим към Шенген. Твърденията за голям шанс за съставянето на правителство със следващ мандат са спекулативни. Най-голям имаме днес“, обяви още проф. Габровски пред народните представители. 

След него думата взеха отново от ГЕРБ, които очаквано призоваха да се подкрепи тяхното правителство и твърдят, че това бил единственият шанс за България. След това на пленарната трибуна застана председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ /ПП/ Андрей Гюров, който беше категоричен:

„Преди точно една година правителството на промяната се закле в тази зала. Това беше правителство, което се сформира, за да създава мечти и надежди. Работехме месеци наред във време на кризи. Поемахме отговорности и ги решавахме. Въпреки липсата на работеща опозиция. Вие от ГЕРБ и ДПС свалихте това правителство. Във време на война вие предизвикахте предсрочни избори. На 2 октомври половин милион български граждани гласуваха доверие на ПП, защото знаеха, че ние няма да се коалираме с ГЕРБ. Знаеха, че няма да предадем тяхното доверие. Обещахме да разградим модела ГЕРБ-ДПС, защото обичаме България. Затова ние днес няма да подкрепим предложения кабинет от ГЕРБ.“ 

Малко по-рано коментар пред журналистите в кулоарите на Народното събрание направи и служебният премиер Гълъб Донев. Той подчерта, че това, което се случва днес е нормална парламентарна практика и за България според него е по-добре да бъде съставено редовно правителство в рамките на 48-ия парламент. 

„Така, както изисква парламентарната практика, днес да бъде гласуван проекта за кабинета. Това са правилата на парламентарната демокрация и парламентът е този, който трябва да излъчи правителство на Република България. Ако не успее да събере подкрепа днес, завърта се рулетката на мандатите и следващият мандат, който трябва да получи втората по големина. Ако този мандат не успее и не състави правителство в мандата на това Народно събрание, разбира се, че Конституцията казва, че в този случай продължава да управлява служебно правителство. По-добре е едно редовно правителство, защото то може да определя дългосрочни политики. Може да се приемат закони, които да уреждат отношенията в държава. Може да управлява много по-добре проблемите, които стоят пред страната. Ако има редовно правителство, служебното оставя на редовното една добре функционираща икономика, премерени социални мерки и подкрепа за най-нуждаещите се. Приехме няколко социални мерки за отоплителния сезон. Редовното правителство ще намери една добре функционираща държавна система“, посочи още служебният министър-председател. 

Днес предстоят три гласувания. Първо депутатите ще дадат своя вот за кандидата за премиер проф. Николай Габровски. След това ще гласуват за структура на Министерския съвет, а впоследствие и за неговия състав. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments