Денков: Към края на август трябва да сме наясно как ще стартира новата учебна година

0
152
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Президентство

Към края на месец август трябва да има яснота как ще стартира новата учебна година. Това обяви пред „БНР“ служебният министър на образованието и науката Николай Денков. Той каза, че тогава ще е ясна и картината колко преподаватели са били вече ваксинирани срещу COVID-19. И като се отчетат всички фактори ще се вземе решение какво ще случи на 15 септември.

Денков увери, че е било направено всичко възможно да се информира цялата система защо е важно учителите да е имунизират. Но хората продължават да имат притеснения относно ваксинацията и това бави много процеса.

В същото време е имало голям интерес към информационната кампания. На срещите са присъствали 85% от директорите на училища и детски градини в страната. В самата кампания са се включили около 20 медицински специалисти.

Денков коментира и идеите за въвеждане на задължителна ваксинация на учителите като каза, че той е привърженик на положителните стимули. Според него психологията на българите е такава, че когато нещо е задължително, те започват да се съпротивляват.

Към днешна дата от 4100 училища в страната половината имат медицински кабинети с медицинско лице. Останалите или имат договор за такова на повикване или имат медицинско лице в определени дни. В същото време в системата липсват над 44 000 устройства – таблети и лаптопи, за да се обезпечи необходимостта от тях. Вече било осигурено финансиране за тяхното закупуване.

Денков коментира и принципа „парите следват ученика“ като според него парите трябва да следват постигнатите резултати. Но от неговите думи стана ясно, че ще има голяма съпротива ако започнат да се измерват резултати. Така например може да се окаже, че едно училище, в което се обучават трудни деца, дава много по-голяма добавена стойност, отколкото една елитна гимназия.

По отношение на националното външно оценяване министърът е категоричен, че то трябва да остане, за да има картина на случващото се в образователната система.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments