Денков и Габриел са се разбрали за минимални смени на министри след ротацията

0
128
Акад. Николай Денков
Акад. Николай Денков. Снимка: Министерски съвет

Минимални смени на състава на Министерския съвет след ротацията през март. За това са се договорили премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, които трябва да разменят местата си в правителството. Така Мария Габриел трябва да стане министър-председател, а Николай Денков – вицепремиер и министър на външните работи през следващите 9 месеца. 

На въпрос на журналисти за министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, на когото преди време от „Продължаваме промяната“ поискаха оставката, Денков отговори по следния начин:

„Към всеки министър може да има критики. Аз казах, че моето отношение към министър Стоянов ще зависи от неговото отношение към биячите в МВР. В момента той реагира сравнително адекватно. Радвам се, че и по отношение на Стара Загора след една доста непремислена реакция в първия ден, във втория ден се коригираха. Така че има още какво да се желае, но това не е основание за смяна на министър, без да е ясно имаме ли по-добра алтернатива.“ 

Денков бе попитан и за борбата с дезинформацията, за която е говорил по време на посещението си в САЩ военният министър Тодор Тагарев:

„За дезинформацията всички държави, включително и България трябва да положат усилия. Такива са рубриките за проверка на фактите. Така например, когато се обсъжда дадена тема да има събеседници, които да се сблъскат. А не на едното място само едните, след това да покажем само тази гледна точка. А другите в другата аудитория и двете аудитории никога не се чуват помежду си. Това е усилие, което със сигурност трябва да бъде подкрепено и разширено. Правени са изследвания как се фрагментира обществото, точно поднасяйки му информация с помощта на изкуствения интелект, която човекът иска да чуе, но по този начин се прекъсват връзките между различните подобщества и няма как да имате общество с общи цели.“ 

„По отношение на учебниците – те трябва да представят историята такава каквато е била. В нашите е представена само една част от историята, която представя Русия и СССР само в една светлина. Нашата история съдържа тези елементи, но съдържа и други елементи, които много грижливо и внимателно са разчистени и оттам се създава едно внушение, с което децата израстват. И ми трябваха години след това да прочета други книги, за да разбера за какво става дума“, посочи още министър-председателят. 

На въпрос дали е вярно, че на наша територия ще бъдат разположени системи за противовъздушна отбрана Денков посочи единствено, че в момента текат преговори за усъвършенстването й.

„Това, което ние искаме, е да укрепим нашите отбранителни сили. Посещението на министър Тагарев там е свързано с това ние какво искаме от САЩ – и самолетите, и изграждането на командването“, каза още той.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments