„Ден на отворените врати“ в пристанище Бургас: Цикълът е затворен, няма опасност от екокатастрофа

0
353
Пристанище Бургас
Пристанище Бургас. Снимка: БМФ Порт Бургас

Ръководството на БМФ Порт Бургас организира „Ден на отворените врати“, които се проведоха днес. Причината беше изказванията на народния представител от „Демократична България“ Ивайло Мирчев и общественика Димитър Найденов за складирането на опасни товари на пристанището.

Присъстваха заинтересовани граждани на Бургас, които искаха да се запознаят детайлно с работата и складирането на тези товари на „Терминал 2А“. Местните жители пожелаха да се уверят, че дейността на пристанището се извършва под строг контрол и с всички нужни законови изисквания.

От ръководството разведоха и показаха на бургазлии, че опасните товари се съхраняват по специален и безопасен начин. Капитан Галин Лулкин – директор експлоатация на Терминал „Изток“, твърди, че на пристанището се разтоварва LPG, но не се съхранява там, тъй като се натоварва на вагони, движещи се с 5-6 км/ч, и се разпределя по фирмите. Преди това се проверява всяка цистерна, което намалява риска от аварии. По думите му процесът за товаро-разтоварване е сигурен и се прави по най-нова технология. Екологът Димитър Сотиров сподели, че има проект за съхранение на LPG.

Желязко Пеев, ръководител на комплекса за обработка на сярна киселина , уточни, че резервоарите със сярна киселина имат двойна защита и при евентуална авария, всички процеси се спират автоматично. Обясниха, че цикълът е затворен и няма опасност за екологична катастрофа. На Терминал „Изток“ има 5 резервоара по 10 000 тона. Той обясни, че се съхранява и дизел, но той се води Клас 3 и е напълно безопасен. 

От ръководството споделиха, че имат намерение да разширят Терминал „Запад“. Те уточниха, че на територията на Порт Бургас се използва най-модерната технология за всички дейности, извършващи се там. Отделно имат засилен контрол за преминаване на превозните средства и специални системи за сигурност, за да не застане нерегламентиран плавателен съд на територията на пристанището. 

Припомняме ви, че Димитър Найденов обяви на пресконференция, че са подали сигнали до ресорните министри на транспорта, на вътрешните работи, на финансите и на екологията, дали са спазени всички процедури при изграждането на инсталацията. По думите му разрешителните за инсталация и за складиране на сярна киселина е било извършено при нарушение на закона. Той посочи, че през 2017 година, тогавашният началник на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова е обяснила, че за проекта за изграждане на инсталация за складиране и обработка на сярна киселина, не е нужно да се извършва Oценка за въздействие върху околната среда /ОВОС/.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments