„Демократична България“: Несменяема КЗК е цъкаща бомба за бизнес средата

1
150
Комисия за защита на конкуренцията
Комисия за защита на конкуренцията. Снимка: Скрийншот от Google Maps

От „Демократична България“ се обявиха твърдо против предложените от правителството промени, касаещи Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/. Според политическата сила с тях ще бъде бетониран настощият състав на КЗК, който е напълно компрометиран. 

„Убедени сме, че увеличаването с 2 години на мандата на водената от Юлия Ненкова (майка на депутатa от ГЕРБ Александър Ненков) комисия е вредно за България и може да спре за години напред реформите в сектора. Не е случайно, че хората наричат тази комисия за защита ОТ, а не на конкуренцията. Припомняме забраната за чешкия инвеститор Петр Келнер да придобие Нова тв, след което с подобни аргументи тя беше закупена от “правилния” собственик Кирил Домусчиев. За глобите на “Хиполенд”, за различните решения по сделката за ЧЕЗ, в зависимост от политическата конюнктура“, посочиха от „Демократична България“ в своя позиция. 

КЗК е превърната в придатък на изпълнителната власт, вместо да бъде независим орган. Бива използвана за бухалка по най-грозните начини. На този фон е изключително нагло искането за удължаване на мандата ѝ с 2 години, само 4 месеца преди неговото изтичане. И то в самия край на дейността на сегашното Народно събрание, буквално в 12 без 5. По същия начин сегашната власт бърза да проведе “конкурси” за директори в държавните дружества в енергетиката и транспорта. За да избере послушни бордоваци за години напред с минимална възможност да бъдат сменени. Това може да обрече България на още загуби и липса на реформи, считат още от „Демократична България“.

От политическата сила ще настояват за президентско вето върху закона, ако бъде приет в този си вид. Под предлог, че се приемат европейски директиви, се очаква да се приемат и други репресивни текстове. За „Демократична България“ проблемите са следните:

 – Ненужно и даже вредно удължаване на мандата на сегашния състав на КЗК с 2 години, така че да не изтича през юни 2021 година.

 – Премахването на забраната за два последователни мандата, така че ръководството да има възможност да управлява чак до 2030 година.

 – Повишаването на санкциите по закона, което в нашата действителност означава възможности за още по-жестоки рекет и корупция.

 – Разрешаванто на Комисията да тършува из домовете на хората без съдебна заповед, което ги прави виновни до доказване на противното.

България си има достатъчно проблеми, за да си навлече още един. Пред следващото Народно събрание стоят изключително тежки задачи за реформиране на съдебната система, регулаторите, за по-добро управление на администрацията и държавната собственост, за да се залагат цъкащи бомби отсега. „Несменяема“ КЗК е огромен риск за бизнес средата в България, категорична са от „Демократична България“.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Петър
Петър
1 година по-рано

ДБ също са цъкаща бомба за родната политика!