Делегация на ЕП разкри злоупотреби с еврофондове

0
34
Европейски съюз
Европейски съюз. Снимка: Pixabay

Евродепутати, които са на посещение в България, разкриха злоупотреби с еврофондове. Те са се срещнали с представители на гражданското общество, както и българския одитен орган, журналисти и други.

След това разкриха как обществени поръчки за строеж и ремонт на пътища или програми в сферата на селското стопанство са били завишавани в пъти, предаде „DarikNews“. И дадоха пример. Ако нормалната цена е 30 милиона, има да речем трима участника. Но те подават оферти за 80, 90 и 110 милиона. Същото се случва и в селското стопанство. Повишение има и при стойността на техниката и то е с между 30 и 50 процента. Ако била специализирана – още повече. Проверка можело да бъде направена много лесно и то в Google.

Всичко това били неща, които многократно присъствали и в одитните доклади на Еврокомисията /ЕК/. Така например, пътищата у нас можели да бъдат много евтини, но когато се финансирали с европейски средства, цената набъбвала драстично. Имало конкретни случаи и евродепутатите разполагали и с доказателства. При посещението им сега пък неправителствена организация им е дала нови данни за водещи фигури в регионален план.

Членовете на Европарламента /ЕП/ не коментираха конкретно темата с исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев. Те подчертаха, че просто системата трябва да работи. Обявиха също така, че главният прокурор е независим и не се отчита. Евродепутатите не знаели дали скоро ще има закон, който да се справи с този въпрос. По този начин ако прокурорът не върши своята дейност, ще може да му бъде потърсена отговорност.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments