ДБ спря поглъщането на Пловдивския панаир от Георги Гергов

0
12
Международен панаир в Пловдив
Международен панаир в Пловдив. Снимка: Facebook

Пловдивският общински съвет прие с 25 гласа „за“ и 24 „въздържал се“ предложението на съветника от „Демократична България“ /ДБ/ адвокат Веселина Александрова общината да се възползва от блокиращата си квота и да не позволи увеличаване капитала на „Пълдин туринвест“ АД, с което бизнесменът Георги Гергов да придобие пълна власт над „Международен панаир Пловдив“ АД.

Съветът упълномощи общинския представител в дружеството не просто да гласува „против“ прехвърлянето на акциите на община Варна от панаира в „Пълдин туринвест“, но и изрично да заяви на събранието, че Община Пловдив като акционер упражнява правото си на блокираща квота, дадено й в закона и досега може би неизползвано от никоя община за защита.

Същевременно акциите на Варна от Панаира преди повече от 4 години бяха върнати от варненската община на държавата, но правителството още не си е ги е потърсило, за което депутатът от ДБ Ивайло Мирчев отправи вчера писмен въпрос до икономическия служебен министър за причините за бездействието.

ДБ води битка за спасяването на Пловдивския панаир още от миналия октомври, след като съветник Александрова алармира за схемите на Гергов за поетапното му прилапване, постъпили в Правна комисия като уж невинно предложение.

„Благодарим на всеки един съветник, който днес даде търсената от нас подкрепа! Благодарим на гражданите, които настояваха да защитим интересите на пловдивчани! Никога не съм виждала залата на Общинския съвет толкова пълна.“, коментира след заседанието на съвета адвокат Александрова.

„Това е голяма победа за гражданите на Пловдив и общинските съветници на ДБ, които положиха огромни усилия и упражниха безпрецедентен обществен натиск, за да бъде спасен един от символите на град.“, коментира депутатът Мирчев.

Междувременно съветникът от ДБ Владимир Славенски предложи общината да започне процедура Пловдивският панаир да бъде обявен за паметник на културата и да бъде защитен от презастрояване.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments