Държавни ценни книжа за 300 милиона лева ще бъдат предложени на вътрешния пазар

0
54
Пари
Снимка: Pixabay

Държавни ценни книжа за 300 милиона лева ще бъдат предложени на вътрешния пазар днес. От лихвоносни съкровищни облигации със срок от 10 години и шест месеца ще могат да се възползват инвеститорите. Годишният лихвен процент е фиксиран на 0,1, предаде „БНР“.

Това ще е първата емисия държавни ценни книжа на вътрешния пазар, след като България страната член на ERM II и на Банковия съюз.

Миналия септември беше теглен заем и от външните пазари. На вътрешния пазар Министерството на финансите отказа поръчките от последната емисия заради сериозното нарастване на доходността. Тази емисия беше в разгара на пандемията от COVID-19.

Сега тази първа за годината емисия ще бъде тест за пазара. Така е всяка една календарна година.

През 2021-а правителството има право да изтегли нови до 4 милиарда и 500 милиона лева. В края на годината заемите на страната не трябва да надвишават 31 милиарда и 900 милиона лева.

Заради намерението да бъде генериран нов голям външен дълг кабинетът на Бойко Борисов търпи редица критики. Задлъжнялостта на страната все още не е голяма, но всяка година продължава да нараства. Освен това според редица експерти средствата не се харчат прозрачно и това води до редица съмнения.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments