Държавата ще защити хората, които не могат да плащат ток на свободния пазар

0
44
Николай Денков
Николай Денков. Снимка: МОН

„Хората, затруднени да плащат сметките си за ток при преминаване на битовите потребители на свободния пазар от 2027 г., ще бъдат подпомагани от държавата чрез специален механизъм.“

Това заяви акад. Николай Денков, който в едночасово интервю даде на множество въпроси от граждани и медии, зададени във Facebook. Той допълни, че по този начин няма да бъдат застрашени от шоково повишаване на разходите за електроенергия и отопление.

По неговите думи успоредно с либерализирането на пазара на електроенергия в плановете на кабинета влиза строежът на седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“, въвеждат се нови мощности като фотоволтаици, а с Европейската комисия се обсъжда какво ще се случи с ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Според акад. Николай Денков в началото на годината е имало реален интерес от украинска страна за закупуване а оборудването от неосъществената АЕЦ „Белене“. Тогава служебното правителство не е предприело стъпки този интерес да бъде реализиран, но сега разговорите са рестартирани и ще продължат през следващите няколко месеца. Очаква се между двете страни да бъде подписан и меморандум за сътрудничество на тази база.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments