Държавата дава 750 лв. на майки, за да не изоставят децата си

0
192
Бебе
Снимка: wikimedia commons

Държавата ще подпомага родители в риск като им дава двойно по-голяма помощ – 750 лева, за да не изоставят децата си.

Средствата се отпускат еднократно и са насочени за превенция на изоставянето и реинтеграция на детето в семейна среда. Това е разписано в промените в Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето, които са качени за обществено обсъждане, пише вестник „24 часа“.

Сега същата финансовата подкрепа се равнява на 5-кратния размер на гарантирания минимален доход или 375 лв. Предлага се той да стане 10-кратен – 750 лв.

Социалните работници вече ще предприемат спешни мерки за превенция до 24 часа, когато дете е настанено в болница, но родителите не го търсят. Сега срокът е 7 дни от деня, в който е трябвало да бъде изписано.

През миналата година от Агенцията за социално подпомагане са работили с 2316 жени, които са искали да оставят децата си. От тях 1773 са спасени от изоставяне. В тези случаи служителите от отдел „Закрила на детето“ са насочили майките към защитени жилища, звена „Майка и бебе“, дневни центрове и други социални услуги. Там жените получават покрив, храна и дрехи. Служителите помагат и за място в ясли или детска градина. Социалните търсят и работа на майките. Те са се занимавали с интеграцията на 915 деца, като половината от случаите са успешни и те са върнати при родната майка или семейство.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments