Дариткова: Имаме тревоги по отношение на медицинския персонал

0
4723
Даниела Дариткова
Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова обяви, че има тревоги по отношение на медицинския персонал заради разпространението на коронавируса у нас. Тя обаче подчерта, че правителството и Националния оперативен щаб работят съвместно, за да бъдат предвидени всички възможни сценарии. По думите й може да се наложи да се набират доброволци.

Дариткова подчерта, че Covid-19 е предизвикателство за всички здравни системи, включително и за тези, които се смятат за добри. Тя акцентира на факта, че броят на болничните легла у нас е един от най-големите в Европа.

„Ако се вземат навременни мерки, здравната система няма да бъде изтощена едномоментно, а ще може да поеме натоварването от пациенти, които се нуждаят от лечение.“, каза още тя пред „NOVA“.

Дариткова призова да бъдат забравени злободневните проблеми в здравната система и всички да се обединят, за да може страната да се справи с това тежко заболяване. Тя вярва, че медицинският персонал ще бъде в добра кондиция и ще подходи отговорно в тази ситуация.

Председателят на здравната комисия в НС е убедена в искреността на частните болници да помогнат в лечението на заразените с коронавирус.

Дариткова подчерта, че тези, които имат Covid-19, но нямат тежки симптоми, трябва да си останат вкъщи, а не да бъдат настанявани в болница. Но е важно да спазват карантината и да не излизат от домовете си.

По нейните думи България няма към момента нужда от повече респиратори, защото сега е бил необходим само един – този на 74-годишния мъж, който е в „Пирогов“ в тежко състояние.

Според Дариткова няма нужда и от нови инфекциозни отделения.

По нейните думи въведените мерки са навременни и те ще предотвратят широкото разпространение на коронавируса у нас.

„Ясно е, че не можем да спрем заразата, въпросът е да ограничим последствията, да предпазим максимално хората и да преодолеем кризата.“, обяви още тя.

Дариткова беше категорична, че това, което може да ни предпази, е социалната изолация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments