Дългогодишен съюзник на Тръмп е обвинен в измама за набиране на средства за гранична стена

0
50
Доналд Тръмп
Снимка: Pixabay

Стив Банън, дългогодишен съюзник на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, е обвинен в пране на пари, измама и заговор, съобщава „BBC“.

68-годишният Банън е обвинен в измама на дарители за набиране на средства, за да помогне на Тръмп да постигне политическата си цел за изграждане на стена на границата между САЩ и Мексико. Прокурорите в Ню Йорк твърдят, че той е излъгал дарителите и е пренасочил част от парите към двама сътрудници. Бившият главен стратег на Белия дом каза, че е преследван.

Банън се предаде на властите в щата Ню Йорк в четвъртък, след като голямото жури разпечата шест наказателни обвинения срещу него. Окован с белезници, докато минаваше покрай репортери в съда, десният подкастер се зарече да отвърне на удара. Той заяви:

„Това се случва в последните дни на един умиращ режим. Никога няма да ми затворят устата. Първо ще трябва да ме убият.“

Според обвинителния акт срещу него, Банън е казал на дарителите, че е бил „един вид доброволец“ в организацията с нестопанска цел We Build the Wall, която е събрала повече от 25 милиона долара (22 милиона британски лири) от хиляди хора онлайн.

Въпреки обещанието си, че „нито едно пени“ няма да бъде прибрано от него или някой друг, за Банън се твърди, че е отклонил стотици хиляди долари към двама сътрудници.

Федералните прокурори повдигнаха обвинения срещу Стив Банън и двамата мъже – Брайън Колфадж и Андрю Бадолато – през 2020 г. Но докато Колфадж и Бадолато се признаха за виновни по повдигнатите срещу тях обвинения, Банън получи президентско помилване в последния ден на управлението на Тръмп миналата година и впоследствие е отстранен от делото. Помилванията обаче се прилагат само за федерални престъпления и прокурорите в щата Ню Йорк повдигнаха подобни обвинения срещу Банън. Окръжният прокурор Алвин Браг, който ръководи разследването, коментира в изявление в четвъртък следното:

„Стивън Банън е действал като архитект на схема за милиони долари за измама на хиляди донори в цялата страна – включително стотици жители на Манхатън.“

Главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, чиято служба също е работила по случая, добави, че Банън „се е възползвал от политическите възгледи на своите дарители, за да осигури милиони долари, които след това е присвоил“.

Според Джеймс „мощни политически интереси“, за които „мислят, че са над закона“, трябва да бъдат държани отговорни. Брег и Джеймс, и двамата демократи, също разследват Тръмп и неговия бизнес. 

Когато се предаде в четвъртък сутринта, Банън заклейми обвинителния акт като „нищо повече от партизанско политическо оръжие на наказателноправната система“. Той твърди, че новите обвинения срещу него са „всички около 60 дни“ – очевидно препратка към междинните избори през ноември. Отделно, през юли Банън беше признат за виновен в неуважение към Конгреса на САЩ, след като се отклони от правно призовка от комисията, разследваща миналогодишните бунтове пред Капитолия. Той трябва да бъде осъден по това дело следващия месец и да бъде вкаран в затвора за две години.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments