Да отпаднат ли матурите в училище: Предизвикателство или необходимост?

15
21944
Изпит
Изпит. Снимка: МОН

Матурите – едно от най-дискутираните явления в образователната система, вече дълго време са подложени на критика от различни страни. Дебатът дали да бъдат запазени, или да отпаднат се води от дълго време в училищата и образователните институции по целия свят.

Докато някои смятат, че това е необходима стъпка към модернизация на образователната система, други се противопоставят на идеята, твърдейки, че матурите са важен инструмент за оценяване на знанията и уменията на учениците. В този контекст е важно да се проучат какви са основните аргументи за и против отмяната на матурите в училище.

За отмяната на матурите:

Оценяване на реални умения: Повечето критици на матурите твърдят, че те не отразяват реалните умения на учениците, тъй като се базират главно на способността им да запомнят информация, а не на тяхната способност да мислят критично или да решават проблеми.

Стрес и претоварване: Матурите са известни с високото ниво на стрес, което предизвикват у учениците. Те изискват интензивна подготовка и могат да доведат до претоварване на учениците, което може да намали техния успех и благополучие.

Неравенство и несправедливост: Има аргументи, че матурите водят до увеличаване на неравенството в образованието. Учениците от по-бедни или маргинализирани общности често имат по-малки възможности за подготовка за матурите, което води до несправедливи резултати.

Против отмяната на матурите:

Обективно оценяване: Матурите осигуряват стандартизиран и обективен начин за оценка на знанията и уменията на учениците. Те предоставят ясна мярка за успеха на учениците и могат да им помогнат в последващите им образователни или професионални усилия.

Подготовка за бъдещето: Матурите се разглеждат като подготовка за бъдещето на учениците, като ги подготвят за изпити и оценки, които могат да срещнат по време на академичната или професионалната си кариера.

Академична стимулация: Матурите могат да предоставят стимулация за учениците да учат и постигат високи резултати. Предизвикателството да се подготвят за матурите може да им помогне да развият дисциплинирани учебни навици и да постигнат високи академични стандарти.

В заключение, дебатът относно отпадането на матурите в училище е сложен и многостранен. Въпреки че има важни аргументи както в подкрепа, така и в противопоставяне на отмяната им, е важно да се проведе обективно и цялостно проучване, което да вземе предвид всички аспекти на въпроса, преди да се вземе окончателно решение.

Абониране
Известие от
guest

15 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Златина Петкова
Златина Петкова
1 месец по-рано

Реално ли се представя ученикът в определеното му време,имайки впредвид целогодишното оценяване и емоцията, която носят в тази крехка възраст?
Или селекция на желанията за по-нататъчно профилирано образование
въз основа на цялостните постижения и умения в училище,или съответния /водещ/предмет.
Има и „блокажи“,които трябва да бъдат оценени???
Горките деца…..трябва да си/им търсим и впоследствие реализация на правилното място…,а може би това да е чужбина….

Заро
Заро
1 месец по-рано

Особено нво в 4 клас- пълна глупост

Соня
Соня
1 месец по-рано

Дрън, дрън..много говорите и нищо не казвате. При това с редица правописни грешки.

Анелия
Анелия
1 месец по-рано

Крайно време е да спрете да тормозите и децата и учителите с тези измислени матури. На никой не носят полза. Цялата програма заедно с матурите води само до прекомерен стрес, прегаряне и липса на интерес.

Тодорка
Тодорка
1 месец по-рано
Reply to  Анелия

НЕ на матурите!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Спрете да всявате стрес и страх у децата ни! А за частните уроци нямам думи.. безумие!
30 лв за 1 час по математика,,30 лв за час по български език 😥Няма касова бележка няма нищо! Голям бизнес !!! А нали се сещате ,че повечето семейства са с по 2 деца. 😥

Без име, няма значение
Без име, няма значение
1 месец по-рано

Пълна глупост са измислените матури. Подценяват се резултатите от целогодишните знания и умения на учениците, фиксирани при различен вид и брой изпитвания, за сметка на някаква изключителна ситуация. Възможно е неразположение, тревога, семеен проблем да се окажат решаващи по време на изпита. Едни деца са стресирани и въпреки отличната подготовка и интелект, може да не овладеят ситуацията и показват по- ниски резултати. Други пък много умело постигат изненадващо високи, благодарение на умението да препишат, да надникнат в чуждия лист. Трябва да се гласува по- голямо доверие на учителя, който най- добре познава възможностите на децата.

Аз съм
Аз съм
1 месец по-рано

ВУЗ да си организират приемни изпити и да се спре с тези случайни оценки от матурите, решаващи бъдещето на децата ни. Вместо да се подготвя за изпит по желана специалност, ученикът е длъжен да се готви цяла година по предмет от два задължителни.

Мери
Мери
1 месец по-рано
Reply to  Аз съм

Университетите да си въведат приемни изпити , а не кандидатстване с оценки от матурите . Да се даде възможност на учениците да се готвят за приемни изпити , а не за матури. Тези с оценки над 5.50 – 6.00 да се освободят от матури. Поне така беше преди години

Мария
Мария
1 месец по-рано

То не бяха матури в 4 ,7 10 клас само тормозите и стресирате децата и родителите да плащат за частни уроци .

Аделина
Аделина
1 месец по-рано

За мен тези матури нямат смисъл .Повече стрес за родители и за ученици настъпва .

Ива
Ива
1 месец по-рано

Смятам, че матурите за 4-ти и 10-ти клас са напълно излишни. Едно, че стресира учениците и вкарват родителите в разходи за частни уроци, тъй като се препуска из материала и трудно се усвоява. А друг е и въпроса, че са малко учителите на ниво.

Михаела
Михаела
1 месец по-рано

И аз не съм съгласна за матури в 10-ти клас няма смисъл от това

Ivana
Ivana
1 месец по-рано

Моля ви, отменете ги, детето ми е в 7.клас и получава паник атаки през нощта! Не се справя много добре по математика и това много го притеснява, стресира се за матурите, не яде, не излиза. Матурите за всички класове е пълно безумие!!

Ивелина Стоянова
Ивелина Стоянова
1 месец по-рано

Няма никакъв смисъл от матурите в училище. Не създавайте стрес на учениците. Оставете ги да си завършат и да могат да запачнат работа, а който иска да учи нека се подготвя за приемен изпит и да учи това което си е избрал.

Гери
Гери
1 месец по-рано

и най- важното, при скъсан ученик на матурата БЕЛ,никой не уведомява какъв в реда и как да се запишеш за поправка. Матурите са пълен абсурд , цели 4години учителите не проявяват интерес после,почваме квестори,камери, дрън,дрън.