Д-р Юлиян Петров: Парите за образование не са достатъчни

0
117
Д-р Юлиян Петров
Д-р Юлиян Петров. Снимка: Facebook

От началото на годината всички индивидуални основни заплати на педагогическите специалисти се вдигат с 8,4 на сто. Това се случва според предвиденото в новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, като след повишението стартовата минимална основна заплата на учителите ще бъде 1853 лева.

Според представителя на Синдикат „Образование“ към Конфедерацията на труда „Подкрепа“ д-р Юлиян Петров парите за просвета не са достатъчни, образователната система е недофинансирана, а учителите влизат в системата, но не остават, тъй като трябва да поемат дефицитите на колегите си и впоследствие се пренатоварват. В ефира на „Bulgaria ON AIR“ той пресметна, че средствата за образование трябва да са 6 процента от Брутния вътрешен продукт, а сега реално са 3,9 процента. Той твърди, че възнагражденията на учителите не са толкова високи, както се твърди.

„Трябва да се говори и за спецификата на учителската професия – учителят да усети подкрепа, за да достигне нужните резултати. Родителите да бъдат партньори, учениците да разберат, че училището не е място за забавление, а врата към света“, заяви д-р Петров.

Д-р Петров коментира и ваканциите на децата: „Повече от 15 години държавата се старае да покаже колко са големи ваканциите, но увеличава работното време. В обявените ваканции включва съботите и неделите и официалните празници. Само увеличението на учебното време не води до по-добри резултати.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments