Д-р Самер Шокър: Трябва да сме много внимателни със слънцето при децата

0
138
Деца, плаж
Photo: Pixabay

Летният тен е мечта на повечето хора, но хващането на такъв не е съвсем здравословно. Сам по себе си загарът означава, че е налице някакво увреждане на кожата и тя иска да се предпази. Това каза пред „bTV“ д-р Самер Шокър.

Той е на мнение, че в часовете между 10:00 и 16:00 часа човек трябва да избягва излагането на слънце. Препоръчителното време за печене е рано сутрин или около 17:00 часа следобед.

При децата въпросът е особено деликатен, допълни специалистът. При тях трябва да се подходи изключително внимателно. Малките и бебетата под 6-месечна възраст изобщо не е желателно да посещават басейни и плажове. Ако все пак това се случи, хубаво е да се ползват слънцезащитни продукти с висок фактор на минерална основа без никаква химия. Хубаво е и през цялото време те да стоят под чадър и да носят шапка.

„Промяната в кожата от UV лъчите се възприема от имунната система като чуждо тяло, започва да се атакува и се появяват симптомите като силен сърбеж, зачервяване и подуване“, отбеляза лекарят. 

Любопитен, но вероятно не много известен факт е, че има пряка свързаност между дерматологията и диетологията. Причината – всичко, което приемаме като храна и възпалява организма, влияе идентично и на кожата. В борбата с вредни слънчеви лъчи на помощ идват някои добавки, каза още д-р Самер Шокър.

Полезни за прием са антиоксидантите, витамин C, добрите мазнини като Омега 3. Дерматологът апелира да се консумират повече рибни продукти и плодове и зеленчуци през горещите месеци, за да компенсираме оксидативния стрес от слънцето.

Експертът препоръчва минералната козметика, тъй като при нея нивото на защита е в пъти по-добра. Единственото неудобство е, „че оставя един бял филм, който повечето пациенти не харесват. Това обаче е клиничният отговор, който искаме“.

За съжаление хората предпочитат продуктите, богати на химични вещества, тъй като се нанасят по-равномерно. При тях обаче активацията на протекция се задейства след 10-15 минути, затова е добре да се намажат предварително вкъщи. 

Д-р Самер Шокър съветва да се използва отделен крем за лицето, тъй като продуктите за него са хипоалергични и се усвояват значително по-лесно от тези, предназначени за другите части на тялото. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments