Д-р Мария Христова от Поморие: Страшно ще е да прехвърлят „Сграден фонд“ на д-р Хинов, защото ще може да продава

37
4091
Д-р Кирил Хинов
Д-р Кирил Хинов. Снимка: Скрийншот от видео на "bTV"

В последния ден на февруари общинските съветници от БСП Никодим Стоянов и Николай Буковинов гласуваха против внесената докладна записка от кмета на Поморие Иван Алексиев с предложение за налагане на забрана /мораториум/ за всякакъв вид разпоредителни сделки за собствеността на местната МБАЛ.

Преди да бъде гласувана докладната за изменение и допълнение на Стратегията за управление на общинската собственост на Община Поморие и създаване на нов раздел – Мораториум за разпореждане с имущество на Общината, градоначалникът предложи да се вземе и принципно решение за създаване на болнично настоятелство към МБАЛ-Поморие. Мнението му е, че то би представлявало „абсолютната гаранция, че нямаме никакво намерение да унищожаваме болницата. Време е да затворим темата за нейното закриване и да говорим само за нейното по-добро развитие“.

Припомняме, че в интервю за медията ни, на 11 февруари, общинският съветник от БСП Никодим Стоянов реши да сподели за пръв път своя подобна /ако не и същата/ идея. Нейната формулировка звучеше така:

„Законът за лечебните заведения дава една възможност. Тя няма да реши проблема, но се предполага, че все пак обществото ще бъде по-ангажирано. Дава се опция за създаване на болнично настоятелство. В едно такова ще има как да се включат хора, най-добре непартийно обвързани и еднакво отдалечени от политиката. В него трябва да влязат образовани и уважавани лица с експертен потенциал, които да подпомагат функциониране на болницата. Да организират, ако трябва, дарителски кампании, да търсят лекари, които да дойдат и да работят в нашия град. В момента обсъждаме въпроса с моите колеги, надявам се, че ще изясним правната природа на подобна инициатива и в най-скоро време ще я обявим.“

Докладната записка, ведно с декларация на Общински съвет Поморие против разпореждането с недвижимите имоти, собственост на болницата, в крайна сметка бе приета с 15 гласа „за“ от общо 17 присъстващи общински съветници.

Преди няколко седмици от Искра.бг ви съобщихме за постъпил до редакцията ни сигнал. Ставаше въпрос за новото ръководство на МБАЛ-Поморие, начело с д-р Кирил Хинов и възникнали проблеми между него, кмета Иван Алексиев и лекарските специалисти в болничното звено. Последните, обезпокоени са гражданите, са на крачка от това да бъдат принудително изгонени от лечебното заведение.

За времето досега разногласията не изглежда да са съвсем изгладени, дори напротив. Въпреки опитите на местната власт „да успокои страстите“, медиците намират отношението на новия ръководител на поморийската болница за некомпетентно, неуважително и дори манипулативно.

От медията ни разговаряхме с двама от лекарите в Медицинския център, за да чуем от първо лице тяхната версия по казуса. Първа с нас говори педиатърът д-р Мария Христова.

Тя разказа, че в сградата на МБАЛ-Поморие „се помещаваме няколко отделни лечебни заведения, които не сме под обща шапка. Едното лечебно заведение е самата болница, другото – групова практика за първична помощ, където работят общопрактикуващите лекари, а третото е Медицински център /МЦ 1/, което също се води извънболнична помощ. Личните лекари, ние специалистите и МЦ сме извънболнична помощ, с отделен бюджет. Другото е болнична помощ – в болницата. Господин Хинов искал да върне старата структура отпреди 1999 г., от времето на социализма. За целта трябва да се променят законите, нещо, което не е в неговите правомощия“.

  • Вие от колко време работите в града?

Аз съм от 1987 г. в Поморие, тогава ние работихме с общо назначение. Аз съм назначена към болницата като участъков педиатър. После дойде преобразуването от 1 март 2000 г. Оттогава всички лекари, работили в поликлиниката, бяха задължени да се регистрират по Търговския закон като лекари в индивидуални или групови практики за първична и специализирана медицинска помощ. Бяха им предоставени кабинети за работа в бившите поликлиники, което според ЗЛЗ чл. 102 е задължително да се направи до 15 дни. Така че се оформиха две различни звена – за болнична и за извънболнична помощ, които са различни по смисъл, дейност и с отделно финансиране.

  • Как се отнесе с Вас д-р Хинов при встъпването си в длъжност?

Започна да действа подмолно от кабинет в кабинет, казва неистини за наемите, че са в порядъка на 30-40 лв. Наемите на лекарите са от 130 до 800 лева, според площта. Примерно моят е 130 лв., на съпруга ми, който е хирург и има две помещения, наемът е 240 лв. Отделно откъде управителят знае какви наеми плащаме, след като ги плащаме директно на Общината? Той ми каза на мен: „Аз ще взема всичко и аз ще ви определям наемите“, при което като го питах как ще стане това, тъй като за целта трябва да му бъде прехвърлен „Сграден фонд“, който не е частна собственост, а публична общинска собственост. Колегите обаче се притесниха. Д-р Хинов започна да ги настройва един срещу друг – кой ще остави и кой ще махне. Изведнъж в края на декември ние разбираме, че част от капитала на МЦ се прехвърля към МБАЛ-Поморие, заличават управителя на Медицинския център и го правят него /д-р Хинов/ управител на МЦ и МБАЛ – уж с идеята да се стабилизира болницата чрез МЦ.

МБАЛ-Поморие. Източник: МБАЛ-Поморие
МБАЛ-Поморие. Източник: МБАЛ-Поморие

Новият директор предлага на всички лекари да влизат да работят и в МЦ, като 50% от спечеленото от тях да отива в бюджета на болницата, разказва д-р Христова. Лично към нея предложението е да праща своите неосигурени пациенти в центъра, прегледът да се вдигне на 80 лева и да поделят парите. Общо взето „едни такива несериозни неща и невъзможни да станат по закон“. Отделно, възмутен е специалистът, „той не знае, че децата до 18 г. в България всички са осигурени“, което издава непознаване на закона.

След цялата тази възродила се драматична ситуация, д-р Христова се обръща към кмета на Поморие г-н Иван Алексиев, „понеже разбрах, че имаме написани в началото на януари предизвестия да напускаме кабинетите, което е абсолютно незаконно. Той ме увери, че няма нищо такова, нещата тепърва ще се обмислят и обсъждат. След 3 дни се обадих в „Общинска собственост“, за да питам какъв ще бъде новият наем, защото всяка година се повишава, и какво се оказва? Разбирам оттам, че предизвестията ни за напускане са написани. Звъннах отново на кмета, който беше много изненадан откъде имам информацията. Отговорът му беше: „Ами това, че са написани, не значи нищо, тъй като аз не съм ги разписал, това е по стара заповед.“

Д-р Мария Христова попада в особено положение и „реших да се поразтърся кой всъщност е д-р Кирил Хинов. Видях, че в регистъра на Българския лекарски съюз /БЛС/ той няма вписана никаква специалност. Ако има наистина завършен „Здравен мениджмънт“, както твърди, това трябва да е описано. С него той може да е шеф на болница, но без медицинска специалност не може да е шеф на Медицински център. Като дойде в Поморие, без официално да се представи, тихомълком каза, че имал завършени кожни болести. Пред Общинския съвет, по време на изслушването му, заявил, че е кардиолог. Дори показал едно малко холтерче и казал, че той го бил създал“.

След това, напълно случайно, „при мое пътуване извън града се срещнах с колеги от Велико Търново. Те първи ми казаха, че той няма специалност, че не е работил като лекар, че 2 месеца е бил шеф на болница в Елена, която по това време вече е била фалирала. Сложили са го просто временно. После бил 2-3 месеца в РЗИ-Велико Търново, откъдето се махнал и изчезнал. Накратко колегите от старата столица описаха г-н Хинов като Остап Бендер, героят от руския роман „Дванайсетте стола“.

От Искра.бг попитахме повторно д-р Кирил Хинов къде точно е завършил и получил своята специалност, за да стане ясно със сигурност. Публикуваме точния му отговор без редакторска намеса:

„Диплома за специалност не съм прилагал, защото тогава имаше спекулации откъде, какво, как и затова не съм прилагал диплома, и не съм давал и обяснения. Ще ви моля да не пишете това за дипломата, защото ще ви кажа нещо, което е. Едната ми част е в специализация, която е в чужбина, която не съм си правил превод на дипломата, на немски език е, което не е и необходимо. Тогава беше необходимо да го направя това нещо в документи и го извадих, оттам насетне, ако не бях издал тези документи, трябваше да чакам от 6 до 8 месеца, за да си направя сертификацията на дипломата, легализацията на дипломата в България и това отнемаше време.“

Дали реално има нужните квалификации, за да изпълнява заеманата от него длъжност, предстои да разберем. На този етап обаче той „обещава баснословни суми от порядъка на 5000 лева на новите лекари, които щели да дойдат в болницата, а на старите, които са с над 30-годишен стаж и завеждащи отделение – ще бъде давано месечно възнаграждение от 2000 лева. Абсурдно. Абсурдни са и твърденията му, че спешно болницата се нуждае от нашите кабинети и няма къде другите лекари да преглеждат. Има 10 свободни кабинета. Лъже, лъже, лъже!“

„Страшно ще е да му прехвърлят „Сграден фонд“ за управление и разпореждане, защото той ще може и да продава. И там е заровено кучето според мен. Защото д-р Хинов казва „Всичко ще ми дадат, всичко ще ми дадат! Аз съм собственик на центъра!“, допълва още д-р Христова.

Тя намира и другите хрумвания на директора на болницата за не по-малко нелепи:

„Щял да отваря отново детското отделение, което затворихме, защото нямаше деца за него, няма нужда. Щял да прави болничната аптека, другата глупост. Синът ми е фармацевт в София и ми обясни, че няма никакви преференции за болнични аптеки и цените са едни и същи. Само могат да станат далавери, от които облагодетелстван ще е шефът на болницата. Това е другото място, на което е заровено кучето.“

Какво се случва при проведеното на 10 февруари обществено обсъждане?

Забелязва се тоталната промяна в поведението на кмета, „който винаги е бил много умерен“, констатира педиатърът. Въпросната вечер според нея всичко е „политизирано, г-н Алексиев скочи ядосан, половин час говори за политика, че му правили проверки, за Бойко Рашков, аз не мога да взема думата“. 

Каква в крайна сметка е истината и кой би имал интерес от раздор между лекарското съсловие в Поморие? Има ли нужната компетенция д-р Кирил Хинов, за да бъде директор на МБАЛ и на МЦ 1? Защо самият той не каже гласно какво и къде е завършил, за да сложи край на спекулациите? Ако се окаже, че са налице нарушения на закона, ще има ли последствия за виновниците?

От Искра.бг оставаме на разположение за всички засегнати страни да изкажат своята позиция по въпроса!

Абониране
Известие от
guest
37 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Златина Костова
Златина Костова
1 година по-рано

Как не я досрамя тази Христова! Защо не попитаха други лекари, а точно нея, която създава цялата бъркотия в болницата години наред! Една истина няма написана за отношението и поведението на д-р Хинов към колегите и персонала в болницата. Интелект, Коректност и Професионализъм! Това са думите за него! А тя е подмолен, некомпетентен, алчен и зъл „човек“, крала, крала та се насрала…Изгониха с мъжа си всички, които се опитаха да направят нещо добро за Поморийската болница, защото ще им спре кранчето! Колко много може да се изпише за тях, но ще стане страшно!
Жалко, че е полагала някога „Хипократова клетва“!!!

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано

Госпожа Костова, ако пишете наистина вие, много се заблуждавате. Всички лекари са на това мнение , но не искат да коментират , защото не им е приятно да четат после глупости за себе си. Това може да се разбере от изказванията на общественото обсъждане. Това , което пиша изразява мнението на всички лекари от груповата и инд. практики. Защо аз -ами поне един трябва да пише.Откога познавате Господин Хинов? Или пишете , защото някой ви е поръчал или сте негова близка . Когато Барутчиев, Матеев и Проф. Чирков искаха сградата на болницата , естествено се противопоставихме. Общината им даде парцел… Прочети още »

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано

Също и думите , че само аз съм против управителя , показват , че той е авторът Същите доводи е казал пред Кмета , но тогава е цитирал , че други двама лекари са против Прозрачно и жалко. А относно „кранчето“- пак негов израз , нека да гледа своето и да си плаща данъците.

Балък
Балък
1 година по-рано

Мими май вие с господин Никодим има те апетита към здравното заведение?

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано
Reply to  Балък

Да ще правим пластична хирургия , реанимация ушно отделение , детско отделение , център за красота и хотел. Господин Хинов ще ни осигури персонал. Доколкото разбрах, вече има уговорена леглова база- кооперацията , която се строи до болницата. Майтап и половина. Само , че не аз и господин Стоянов ще управляваме . Други хора си правят други планове-кауза пердута.

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано
Reply to  Балък

Мими, май вие с Господин Никодим имате апетит към здравното заведение.

Милена Петрова
Милена Петрова
1 година по-рано

Хубаво ,че има 20 майки ,които я подкрепят Христова. А другите, чиито деца умори през годините от антибиотици и стигаха пак до прием в отделение , тогава за по-лесно си изключваше телефона така наречената докторка. Свикнали само да взимат от тая болница и нищо да не дават. Трябва генерална промяна в тази болница , иначе по-добре да я закриват. Омръзна ни от старите лекари, които само си пълнят гушите и не мислят за хората! Господин кмете , искаме промяна!!! Дано доктор Хинов успее да промени поморийската болница към по-добро!

Т. Трифонова
Т. Трифонова
1 година по-рано

Тия преди години изгониха доктор Чирков лека му пръст , изгониха др Караилиева , сега искат и д-р Хинов да изгонят. И се гордеят с това. Нямат ли деца , внуци на които да се радват. Толкова ли са сами със злобата си. Има ли още някой останал който да им се върже!!!! И най-глупавият ще разбере , че проблемът явно е в техния телевизор, щом всеки друг им е виновен

Четател
Четател
1 година по-рано

А защо въобще я интервюират тази изкукала бабичка??? Не виждат ли, че е с психични отклонения жената, то няма лошо, но по-скоро й трябва медицинска помощ…

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано
Reply to  Четател

Каква съм аз това не е интересно. Предполагам кой сте вие. Първо да ви кажа , че читател се пише с и , а не чЕтател. Като сте толкова смел , по-точно смела , напишете си името. Аман от платени драскачи , които нямат доводи , а само пишат за спорта , от глупост или да се подмажат на силните в Поморие. Напишете нещо , което да обсъждаме и да има полза. Оборете ме с факти. А за възрастта -на 60 години съм и какво от това. Знам как се пише читател. И знам къде да се преглеждам за разлика… Прочети още »

Ваня Пушарова, учител
Ваня Пушарова, учител
1 година по-рано

Евала на г-н Алексиев! Поздравления, Кмете! Така се прави промяна, така се управлява със Сърце! Комплименти и респект за статията Ви днес във Флагман, просълзихте ме! Желая успех и на Вас и новия управител на болницата в Поморие! Здраве на Вас и семейството!

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано

Много силно , толкова силно , че чак съмнително. Предполагам , че е от учителка , но не с това име. Ако не сте трол , прочетете това , което съм обяснила по-долу. Но предполагам , че истината не ви интересува. Пишете , че сте се просълзили -плачът ви е смешен.

Госпожа Димитрова , учител
Госпожа Димитрова , учител
1 година по-рано

Браво на г-н Алексиев! Прочетох интервюто му и му стискаме вкъщи палци. А това тук са гнусни приказки от едни губещи хора. Нямат вече какво друго да направят.. успех, кмете! С вас сме!

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано

Браво на вас , за ревностната подкрепа. Дали сме губещи или не времето ще покаже. Няма какво да направя , освен да цитирам фактите. Написах и по долу , че нещата , които се предлагат не са в полза на децата. А иначе , ако има ДО , това не пречи да преглеждам пациентите си в кабинета. Само че , ДО се закри ,защото нямаше достатъчно пациенти , лекари и сестри. Много е хубаво , че децата почти не боледуват от тежки , хронични болести като възрастните. В цял свят леките и умерено тежки случаи се лекуват амбулаторно. За тежките… Прочети още »

Добринка Димова
Добринка Димова
1 година по-рано

Хора, бъдете по-благи, по-добри, изтръгнете злобата и омразата от душите си. Невинни хора и деца умират от глад, от студ, от бомби в неправда! Защо изкуствено си създавате война? Нека се молим заедно да сме живи и здрави, да има Мир по света, да няма войни!

Стоян
Стоян
1 година по-рано

Коя е д-р Христова, че да се изказва така публично? Всичко е неистина! Подведе обществото, но вече никой не й се връзва на играта. Жалко, че все пак имаше репутация за добър лекар. Срамувам се, че това се случва и продължава да се случва в родния ми град. Дано всичко, което Кмета обещава да се стане, защото това е жизнено необходимо за обществото и живущите в града!
И стига вече, грозно е!

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано
Reply to  Стоян

Изказвам се , защото знам фактите и то сигурно. И заставам с името си . Всички лекари са на това мнение , но не се изказват , защото им е омръзнало да четат глупости след това.Ако вие се доверявате само на едната страна , няма как да стигнете до истината. Написах и по- долу.Изказах мнение за ДО в малка болница , защото съм работила и като участъков педиатър и в ДО и в МЦ и в индивидуална практика. Не се ли питате защо се закри ДО , други отделения – не. Това зависи не от моето желание а от това… Прочети още »

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано
Reply to  Стоян

А вие откъде знаете , че е неистина? Покажете факти и се обосновете.

Тони И
Тони И
1 година по-рано

Ауууу, тази наистина е луда! Вече се получи къде да се изака🤣

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано
Reply to  Тони И

Глупостите, които сте написали показват колко разбирате нещата и колко сте добре психически. Няма да ви обяснявам , няма смисъл Предполагам от коя страна сте , а може би от тях ви зависи работата.

Лекар
Лекар
1 година по-рано
Reply to  Тони И

Поздрави на пластичната хирургия.

Ваня С. Гражданин
Ваня С. Гражданин
1 година по-рано

Точно от тая ли взехте интервю, която на вселослушание каза,че няма смисъл от детско отделение в болницата???!!! Педиатър била! Срамота! Няма ли деца в Поморие. Нямаме ли ние майките право на глас??? Питайте нас да ви кажем колко сме си патили от тая докторка. Няма капацитета да работи в отделение и затова не иска да има такова.

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано

Госпожо, не знам колко сте патили , опишете с факти , защото иначе изглежда малко съмнително. Да ви кажа относно детско отделение- Последните години , когато имаше детско отделение, имаше много малко пациенти и слава Богу. Понякога се налагаше да се приемат деца , които може да се лекуват и в дома , заради работата на ДО.Нямаше заплати за сестрите , нямаше постоянно дежурен педиатър. Децата по принцип боледуват от по-леки заболявания. Тенденцията е те да се лекуват в дома. Тежките случаи не могат да се лекуват в отделение без достатъчен персонал , а за тях се изискват пътеки ,… Прочети още »

Ваня С.
Ваня С.
1 година по-рано

Да,работехте, ама друг път. Д-р Апостолова ви носеше на гърба си. Като не ви харесва управителя и условията най -лесно е да напуснете болницата. Защо сте се хванали за нея като удавник за сламка. Жена на възраст сте ,а се занимавате от години само с интриги и сплетни. Толкова злоба у вас , а сте „педиатър“!!!! Отделете се от болницата, направете си кабинет, барем да видим кой ще ви посети. И без това се дочува ,че кабинетът ви е незаконно построен и разграден!!!!! Докажете обратното

Кр.Кръстев
Кр.Кръстев
1 година по-рано

ИСКАМЕ ПРОМЯНА!
ДОЛУ МАФИОТИ ХРИСТОВИ! ВЪРВЕТЕ СИ, ЗА ДА НЕ ВИ МАХНЕМ НИЕ, ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО ВРЕМЕ ВИ ТЪРПЯХМЕ И СЛУШАХМЕ ПРОСТОТИИТЕ ЗА КОГО ЛИ НЕ! И ЛЕКАРИ НЕ СТЕ, САМО ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ВСЕКИ!

Д-р Мария Николова Христова
Д-р Мария Николова Христова
1 година по-рано

Господин Кръстев, не считам истинските факти за простотии . Винаги съм се стремяла да се придържам към истината. Не съм се стремяла никога да взимам пари или общински сгради. Напротив, когато някой краде и лъже съм го изобличавала.Това може да се види от общинския одит на предното управление на болницата и от фактите за сегашното. Мафиотите са други , но вие или не разбирате или ги защитавате , защото сте един от тях.

Лекар
Лекар
1 година по-рано

Госпожа Костова е Господин Хинов. Същите хвалби е писал за себе си и в други коментарии. Например под статията , че е назначен за управител в Здраве нет.

Но пък коментариите за мен много ме разсмяха. Напи
Но пък коментариите за мен много ме разсмяха. Напи
1 година по-рано
Reply to  Лекар

Изгубих много време да отговарям на Хинов и съдружници. Следващият път ще публикувам само документи , които удостоверяват фактите , които съм написала.

Но пък коментариите за мен много ме разсмяха. Напи
Но пък коментариите за мен много ме разсмяха. Напи
1 година по-рано

Предлагам на Управителя да стане писател-хуморист. По- лесно ще придобие специалност.

Поликраище
Поликраище
1 година по-рано

Човекът е спасил много човешки животи като управител.

В. Търново
В. Търново
1 година по-рано

Господ да пази хората от такъв управител. Знем го колко е работил и в какви фирми.

Елена
Елена
1 година по-рано

Добре е човекът, все намира гостоприемник и балъци да му вярват

Любител на руски сатирични романи
Любител на руски сатирични романи
1 година по-рано
Reply to  Елена

Именно, много точно е сравнението с Остап Бендер

Христова
Христова
1 година по-рано

Хинов, като си толкова смел както сам каза в моя кабинет , излез с името си ,а не мисли смешни имена и не пиши глупости. Щом твърдиш, че лъжа , докажи го с факти и документи. Аз ще отговоря по същия начин -с факти и документи. Стига с тия номера от селски вечеринки. Да говорим обосновано.

Панайотов
Панайотов
1 година по-рано

Доктори Христови, защо не отидете другаде да работите. Единия може да реже само пъпки , а другия лекува децата по една схема от трийсет години. Вие и да искате другаде не можете да работите, затова толкова се натискате за тая болница

Силвия Поморие
Силвия Поморие
1 година по-рано

Г-н Панайотов, няма къде другаде да отидат, не са толкова квалифицирани и възпитани за друго място. Затова нормално да се борят да седят тук, удавниците и за сламка ще се хванат.

прочел публикацията
прочел публикацията
1 година по-рано

г-жо/д-р Христова, достатъчно е да се установи наличието или липсата на специалност, изискваща се задължително за заемане на позицията управител на болница и агонията за всички ще приключи. Любопитен е и фактът относно наличието или отсъствието на другата специалност, опомената в статията