Д-р Александър Симидчиев: Случилото се с НЗОК е поредната стъпка към пълното овладяване на здравеопазването от ГЕРБ

1
125
д-р Александър Симидчиев
Снимка: Д-р Александър Симидчиев, Фейсбук

С отстраняването на Станимир Михайлов от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ и оттеглената оставка на подуправителя ѝ Момчил Мавров е премахнат двупартийният модел на взаимен контрол над органа. Това заяви в ефира на“NOVA NEWS“ д-р Александър Симидчиев от “Продължаваме Промяната – Демократична България”.

“Случилото се в НЗОК е поредната стъпка към пълното овладяване на здравеопазването от ГЕРБ – от Министерството на здравеопазването до парламентарната комисия, а сега и касата”, заяви д-р Симидчиев.

Той очерта хронологично събитията от последните дни и разкритикува председателя на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ.

“Председателят на парламента вкара извънредна точка в дневния ред, без да се съобрази нито с председателския съвет, нито с някоя от парламентарните групи. Станимир Михайлов беше допуснат в зала и можеше просто да му позволят да каже имало ли е натиск срещу него, или не. Подобни внушения не бива да се правят, когато фактите говорят в противоположната посока”, подчерта д-р Симидчиев.

Народният представител посочи, че един от най-успешните проекти на досегашното ръководство на касата е въвеждането на информационна система за превантивен контрол. С него още на ниво въвеждане на данни в системата става ясно дали те са въведени неправилно.

“По този начин няма да се стига до фалшификации. Част от проблемите са от умишлени нарушения, други са от случайно натискане на някой клавиш. При превантивния контрол, въведен от Станимир Михайлов и екипа му, случайните грешки ще се премахват, а умишлените ще бъдат разследвани”, разясни д-р Симидчиев.

Депутатът разясни, че едно от големите предимства на НЗОК са ниските административни разходи. Към момента касата е сключила договор със значителна част от над 350 болници в България и във всеки един момент могат да се хоспитализират множество пациенти. Д-р Симидчиев сподели повече и за новото мобилно приложение “Е-здраве”.

“Когато се активизира това приложение, в него има всички разписани за нас рецепти, всички прегледи и лечения, всички хоспитализации, медицински изследвания и кръводарявания. Всеки един от нас има възможността да го свали на телефона си”, уточни лекарят.

Момчил Мавров ще ръководи НЗОК временно

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Д-р Александър Симидчиев: Случилото се с НЗОК е поредна… […]