Цанко Арабаджиев: Националната банка за развитие трябва да участва в енергийния преход на страната

0
46
Цанко Арабаджиев
Цанко Арабаджиев. Снимка: ББР

Българска банка за развитие /ББР/ е готова да се включи с инвестиции в енергийния преход на страната. Това заяви Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на ББР, по време на форума „Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика“, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ и Европейския икономически и социален комитет.

Като прилагащ партньор на европейската програма Invest EU до края на годината ББР предстои да стартира нови гаранционни продукти през търговските банки в страната, насочени към постигане на целите за въглеродна неутралност.

Общият обем от кредити, от който ще може да се възползва бизнесът, ще е в размер на 2,6 млрд. лева. 60% от тях ще са изцяло за инвестиции в сферата климата и околната среда. Ще могат да бъдат финансирани както изграждането на ВЕИ съоръжения, така и строежът на нови енергийно ефективни сгради, зелени покриви и фасади, устройства за интелигентен контрол и управление и много други.

ББР продължава да реализира инструменти в помощ на бизнеса по отношение на неговата устойчивост и внедряването на иновации. Банката е готова да разшири мерките за производство на енергия от ВЕИ с инвестиции във водна, геотермална и биоенергия, уточни Арабаджиев.

Кметовете на Община Созопол и Община Несебър съгласуваха общ план за инвестиции на важни териториални проекти

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments