COVID: Заключването в Сидни се удължава с разпространението на огнището с Delta

0
18
COVID-19
Снимка: Pixabay

Жителите на Сидни ще бъдат блокирани за още една седмица, след като най-големият град в Австралия се бори за овладяване на огнище на COVID, информира “BBC”. Правителството на Нов Южен Уелс заяви, че е взело „трудното решение“, докато се бори със силно трансмисивния щам „Делта“.

На 26 юни е издадена заповед за престой у дома. Появиха се обаче клъстери, след като някои хора, за които е установено, че са заразени, са напуснали домовете си по неотложни причини. Избухването на около 330 случая е най-тежкото в града тази година. Заповедта за престой у дома, обхващаща повече от 5 милиона жители в районите на Голям Сидни, Уолонгонг и Централното крайбрежие, трябваше да бъде отменена в петък. Сега тя е удължена до 16 юли. Училищата също ще бъдат затворени през следващата седмица.

Правителството на Нов Южен Уелс заяви, че признава „болката и стреса“, които блокирането причинява на семействата и бизнеса. И все пак служителите заявиха, че дневният процент на случаите – с 27 нови случая, регистрирани в сряда – и ниските нива на ваксинация означават, че ограниченията трябва да бъдат разширени.

По-малко от 10% от австралийците са напълно ваксинирани. Липсата на доставки, по-специално на ваксината Pfizer, означава, че много австралийци не могат да получат игла до последните месеци на годината. В сряда премиерът Гладис Береджиклян заяви:

“Това, което искаме да направим, е да ни се даде най-добрия шанс да се уверим, че това е единственото заключване, което имаме, докато по-голямата част от нашите граждани не бъдат ваксинирани.”

“Не искаме да сме в ситуация, в която непрекъснато се налага да се движим между заключване и липса на такова.”

Австралия се бори с щама „Делта“

Сидни е най-силно пострадал от неотдавнашното избухване на варианта „Делта“, което се случи в Австралия, въпреки че случаите се разпространиха в цялата страна. Изтичането на вируса от хотелска карантина миналата седмица доведе до бързо блокиране на столиците на щата, включително Бризбейн, Дарвин и Пърт, засягащи половината от населението на страната. Властите в тези градове успяха да овладеят вируса и прекратиха блокировките миналата седмица.

Австралия използва блокировки и бързо проследяване на контактите за борба с огнищата на вируса, когато той е нарушил строгата гранична защита на страната.  Цифрите за COVID в страната остават ниски, с 910 смъртни случая и по-малко от 31 000 заразени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments