COVID: Удължено е блокирането в Сидни и за 2 милиона души е въведен комендантски час 

0
7
Пандемия
Снимка: Pixabay

Блокирането в австралийския град Сидни беше удължено до края на септември, за да се забави разпространението на огнището на COVID, съобщава “BBC”.

Властите също така наложиха комендантски час, който засяга 2 милиона жители в най-засегнатите предградия на града. На жителите на Сидни е разпоредено да си останат у дома от края на юни. Инфекциите обаче са се удвоили през последната седмица, като в петък са регистрирани 642 нови случая, а в четвъртък – 681. Премиерът на Нов Южен Уелс (NSW) Гладис Береджиклиан заяви:

“Извинявам се на огромното мнозинство от хората в тези общности, които вършат правилното нещо, но за нашето здраве и безопасност трябва да вземем тези трудни решения.”

Тя добави, че комендантският час – който ще продължи от 21 часа до 5 сутринта местно време – е имал за цел “да намали движението на младите хора”, тъй като полицията заяви, че е имало случаи на нарушаване на правилата късно през нощта.

Критиците обаче казват, че има малко медицински доказателства, които да показват, че комендантският час е ефективен способ в борбата с вируса – мнение, изразено и от Береджиклиан миналия месец. Местните законодатели също разкритикуват властите за прилагането на по-строги ограничения в по-бедните западни и югозападни предградия на града.

Най-строгите правила са насочени към жителите на Сидни, обитаващи 12 области, които са най-обезпокоителни и където се намират и най-многото етнически общностите в града.

Наред с комендантския час, хората в тези предградия ще бъдат ограничени само до един час упражнения дневно. Мерките са предназначени да предотвратят повече хора да загубят свои близки, каза премиерът.

Критиците казват, че държавното правителство е могло да действа по-рано, за да се справи с огнището на силно заразния вариант на Делта.

Австралия отбеляза в четвъртък най-високите нива на дневни инфекции от началото на пандемията, като регистрира 754 случая. Понастоящем над половината от 25-те милиона души в Австралия живеят в затворен режим на фона на огнища в Мелбърн и Канбера. Сидни остава най-голямото безпокойство – 65 смъртни случая вече са регистрирани в Нов Южен Уелс в резултат на последната епидемия. Останалата част от NSW също е блокирана, но Береджиклиан заяви, че ограниченията извън Сидни ще бъдат облекчени на 28 август.

Досега Австралия регистрира 971 смъртни случая от COVID, сравнително по-малко от много други нации. Но навлизането на Делта в Австралия в началото на юни предизвика предизвикателство за нация, първоначално широко възхвалявана за реакцията си в ход на пандемията. Разочарованието се основава на строги гранични политики и чести блокировки. Жителите на Мелбърн в четвъртък отбелязаха своя 200-и ден от блокирането от началото на пандемията.

Критиците също обвиниха федералното правителство в самодоволство заради бавното му разпространение на ваксини. Правителството на премиера Скот Морисън е подложено на значителен натиск и се опита да осигури повече дози. През последните седмици ваксинациите се засилиха. Повече от една четвърт австралийци вече са напълно ваксинирани.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments