COVID-19: Преболедуването може да осигури имунитет, траещ месеци

0
134
Проучване
Снимка: Pixabay

Повечето хора, които са преболедували COVID-19, могат да бъдат спокойни, че няма да се заразят отново поне пет месеца след като са оздравели, показва проучване, проведено от Службата за обществено здравеопазване в Англия.

Хората, които са се излекували от вируса са изложени на около 83% по-нисък риск от повторно заразяване в сравнение с тези, които никога не са се заразявали, установиха учени. Въпреки това експертите предупреждават, че в редки случаи наскоро излекувани пациенти могат да прихванат инфекцията отново и да заразят други хора. Те напомнят, че всички трябва да следват разпоредбите за социална дистанция, включително ограничаване на броя излизания, независимо дали са се сблъскали с вируса или не.

Да спасим живот

Проф. Сюзън Хопкинс, която ръководи проучването, заяви, че резултатите са обнадеждаващи, което предполага, че имунитетът е по-траен, отколкото някои хора се опасяват, но все пак е важно да се знае, че защитата от повторно заразяване в никакъв случай не е 100-процентова. Особено притеснителен е фактът, че някои от повторно заразените пациенти имат високи нива на вируса в организма си, дори без симптоми, като това прави рискът да предадат болестта и на други още по-висок, разкрива тя.

Това означава, че дори да вярвате, че вече сте преболедували вируса и сте защитени, трябва да сте наясно, че е много малко вероятно да развиете тежка форма на инфекцията дори да се заразите отново, но все пак съществува риск да се заразите и да го предадете на други хора.“, добави Хопкинс.

От юни до ноември 2020 г. почти 21 000 здравни работници в Обединеното кралство са били тествани редовно, за да проверят следните две вероятности: дали в момента са заразени с вируса или вече са го преболедували. При тези, в чиито тела не открити антитела срещу вируса, се предполага, че може би никога не са се сблъсквали с него, а други 318 са се заразили с COVID-19 в рамките на този период. От общо 6 614 изследвани, при които са открити антитела, само 44 са новозаразените. Изследователите са получили различни доказателства, които показват, че тези хора са се заразили отново, като доста от тях са проявили нови симптоми на вируса, повече от 90 дни след първоначалното им заразяване. Провеждането на тестове продължава, като експертите потвърдиха, че резултатите ще бъдат актуализирани съвсем скоро.

Новите случаи вероятно ще се увеличат

Учените ще продължат да следят здравословното състояние на здравните работници в продължение на 12 месеца, за да видят колко дълго трае имунитетът. Те също така ще разгледат отблизо случаите на заразени с новия щам на вируса, който по време на първият им анализ не беше достатъчно разпространен и познат. Експертите ще следят имунитета и на доброволците, които са били инжектирали с одобрената ваксина в страната. 

Д-р Джулиан Танг, експерт в областта на вирусите в Университета в Лестър, заяви, че резултатите са успокояващи за здравните работници. „Прилагането на ваксина след възстановяване от вируса не е проблем за организма, като е вероятно дори да повиши естествения имунитет.“, добави той. „Надяваме се, че резултатите от този анализ ще намалят безпокойството сред много колеги, работещи в здравната сфера които имат опасения, че ще се заразят повторно с COVID-19, скоро след като са оздравели.“, успокоява Танг.

Още по темата:

  • Един от видните учени заяви, че темпът на заразяване с коронавируса се забавя в Обединеното кралство и броят на новите случаи започва да се изравнява с този в други области. Въпреки това проф. Нийл Фъргюсън предупреди, че общият брой на смъртните случаи ще надхвърли 100 000 души.
  • Някои аптеки в Англия ще започнат да ваксинират хора от приоритетни групи от днес нататък, като първите 200 дози ще бъдат налични през следващите две седмици.
  • Изпълнението на новата разпоредба за тестване на пристигащите в Обединеното кралство е отложено с няколко дни, за да даде на пътниците повече време да се подготвят, обявиха властите. Отрицателните тестове ще бъдат задължителни за всички пристигания на Острова, считано от идния понеделник.
Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments