COVID-19: Ограничителен режим е наложен в най-големия град в Нова Зеландия

0
160
Мерки
Снимка: Pixabay

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн е разпоредила в най-големия град в страната Окланд да бъде наложен ограничителен режим след откриването на три нови случая на заразени с COVID-19 сред местните жители. Мерките ще бъдат в сила три дни, като хората ще трябва задължително да останат по домовете си.

Ардърн обяви, че страната ще положи всички усилия да овладее ситуация след като новите случаи бяха регистрирани. До неотдавна Нова Зеландия се радваше на похвалите от страна на редица държави в световен мащаб относно начина, по който се справя с последствията от пандемията, тъй като месеци  наред здравните власти не бяха отчитали нито един нов случай на заразен или починал от вируса.

В началото на пандемията страната затвори границите си за почти всички чуждестранни граждани в опит да ограничи разпространението на инфекцията. Нова Зеландия, с население, наброяващо 5 милиона души, до момента е регистрирала малко над 2300 случая на заразени с COVID-19 и 25 смъртни случая. Мерките, обявени в Окланд изискват 1,7 милиона местни жители да си останат вкъщи, с изключение случаите, когато се налага да излязат по неотложни причини, като пазаруване и придвижване до работното място. Училищата и магазините, които не предлагат стоки от първа необходимост, ще бъдат затворени.

Премиерът заяви, че три дни би трябвало да бъдат достатъчни на здравните власти да получат повече информация и да проведат повече тестове, както и да разберат категорично дали заразяването е станало в рамките на общността. Останалата част от страната преминава ще бъде в готовност за спешни действия, като засега училищата и търговските обекти ще остават отворени, въпреки че гражданите се насърчават активно да търсят алтернативни начини за работа, ако това е възможно.

Трите случая на новозаразени в общността бяха обявени по-рано днес – майка, баща и дъщеря от Южен Окланд. Генералният директор на Новозеландската здравна служба Ашли Блумфийлд твърди, че в момента се анализира предположението, че това е един от новите щамове на вируса, предаде уебсайтът „stuff.co.nz“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments