
Над 350 тона замразено месо от Нова Зеландия и 50 тона от Северна Македония е било внесено у нас. Агнешкото от Нова Зеландия е дълбоко замразено. Това е известно за вносителя, но не и за потребителя, коментира съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев в ефира на „NOVA“.
По думите му най-вероятно датата на производство на етикета е тази, на която месото е било пакетирано, а не на която е било замразено. По този повод е била сезирана Комисията за защита на потребителите /КЗП/ и Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/.
Едно месо не трябва да се замразява повторно, изтъкна Караколев. По негови изчисления по време на Великденските празници и Гергьовден се консумират около 500 000 агнета, като до 15% от месото е вносно.
Синият печат на месото показва, че то е българско, стига да не е фалшифициран, изтъкна още експертът.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм
Над 2,5 млрд. лева е похарчила АПИ за 3 години за ремонт и поддръжка на пътища, твърдят от ИПБ