COVID-19: Корабът, смятан за източник на зараза в Австралия, плава в Манилския залив

0
132
Пристанище
Снимка: Pixabay

Круизният кораб, който се разследва в Австралия по повод разпространението на инфекцията от коронавирус, беше закотвен в Манилския залив днес, за да може членовете на филипинския екипаж да си отидат у дома, съобщи AP.

Корабът „Руби принсес“ се присъедини към около 16 други круизни кораба, също пуснали котва, в очакване 5000-те членове на екипажа му да бъдат тествани за коронавируса преди да се слязат от него.

Говорителят на бреговата охрана Арман Балило заяви, че 214 филипински членове на екипажа на „Руби принсес“ ще бъдат тествани, но може да се наложи да изчакат, тъй като екипажите на други кораби също трябва да бъдат тествани.

Корабът е официално свързан с 19 смъртни случая от COVID-19 в Австралия и два в Съединените щати. Австралийските власти проведоха разследване, за да установят защо на 2700 пътници и членове на екипажа е било разрешено да се слязат в Сидни на 19 март, преди да са известни резултатите от тестовете на пътници, които са били болни.

Много пътници излетяха от Сидни в чужбина. Двама починаха в домовете си в Съединените щати, включително жителката на Лос Анджелис Чунг Чен, чието семейство съди кораба за повече от 1 милион долар, като в съдебния иск се твърди, че пътниците не са били своевременно предупредени за риска.

Първата група от 300 членове на екипажа напусна кораба миналия месец, като те бяха откарани в Сидни, за да хванат чартърен полет до Манила.

Круизните кораби са били помолени да изчакат в областта за акостиране в Манилския залив, вместо да пуснат котва в близките пристанища, като част от строгите предпазни мерки срещу вируса.

Медицински екипи и екипи на бреговата охрана в защитни костюми пътуват с моторни лодки и извършват тестове на борда на всеки закотвен кораб, като едва по-късно на филипинските екипажи е позволено да слязат и да бъдат настанени за лечение в болница или да останат под карантина за по-дълго време в зависимост от резултатите от тестовете им.

Протоколите са строги. Нашите екипи се качват на борда, правят тестове, като вземат проба с памучни тампони, след което членовете на екипажа чакат три дни за резултата “, обясни Балило по телефона. „Ако тестът е положителен, ние ги отвеждаме в болница, но ако всичко е наред, ги освобождаваме, въпреки че когато си тръгнат трябва да останат под карантина.“, добави той.

Повече от 24 000 филипински работници, включително около 17 000 души корабен екипаж и персонал, се завърнаха по въздух и море, след като бяха принудително откъснати от света заради пандемията от коронавирус, която засегна целия свят.

Филипинските власти спряха входящите международни полети за седмица, считано от 3 май, в опит да приведат в добър вид карантинните съоръжения в столицата Манила и да се подготвят за пристигането на още десетки хиляди завръщащи се филипински работници през следващите седмици.

Филипините са основен източник на работна сила в световен мащаб, а огромните приходи, идващи от милиони работници, поддържа икономиката на Манила стабилна от десетилетия насам и служи като спасителна остров за бедни семейства.

Близо 2000 филипинци са заразени от коронавирус в 46 чужди страни, а 215 са починали от инфекцията, като много от тях са работници, гласят данни на Министерството на външните работи в Манила.

Голяма част от филипинците са изправени пред опасност от съкращения поради закриване на търговски обекти в чужбина, затова правителството се бори да доведе много от тях обратно у дома.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments