Четирима астронавти разкриват своите тайни за месеците на изолация от други хора

0
289
Астронавт
Снимка: Pixabay

Космосът може да е последната граница, но животът извън Земята може да бъде изключително труден. Поради дългия и сложен списък на нуждите за оцеляване, плюс разходите за пътуване до и от орбита, пребиваването и работата в Космоса означава да го изкарате в много тесни пространства за дълги периоди от време, пише “Business Insider”.

През последните седмици все повече хора на Земята са помолени или принудени да стоят затворени по домовете си в продължение на седмици и месеци, за да помогнат да се забави разпространението на коронавируса и да се предотврати претоварването на здравните системи.

Знаейки, че милиони хора се сблъскват със ситуация на дълготрайно стоене на едно място, каквото е това при космонавтите в космоса, няколко от тях реиха да предложат своите осъзнати във времето съвети, особено за съвместно съществуване с други хора в изолирани пространства. Ето някои от най-мъдрите и разумни съвети от НАСА и други космически агенции.

Скот Кели
Снимка: НАСА

Скот Кели: Гледах – гледах всички сезони на “Игра на тронове” – и то цели два пъти.

Скот Кели, който прекара близо година на борда на Международната космическа станция (МКС), пише в отговор отс New York Times: “Не беше лесно”.

Той сподели редица съвети за справяне с изолацията, включително изграждане и спазване на график.

“Ще откриете, че поддържането на план ще ви помогне на вас и вашето семейство да се приспособите към различна среда на работа и продължителен живот у дома”, казва Кели. “Когато се върнах на Земята, прекратих плана, по който живеех и да ви кажа ми беше по-трудно без него”.

Кели предупреди, че не бива да позволяваме на работата да ни погълне, а трябва да продължим да се забавляваме в свободното време.

“Отделете време за забавни занимания. Аз се срещах със своите съотборници за филмови вечери, заедно закусвахме и гледахме всички серии на “Game of Thrones” – два пъти”.

Кели съветва да направите поне едно нещо, което не бихте могли в друг момент – вземете глътка свеж въздух.

„Излезте навън“, казва той.

„След като се задържах в малкото пространство месеци наред, всъщност започнах да жадувам за природата – зеления цвят, миризмата на свежа почва и усещането за топло слънце на лицето ми.”

Кели добави, че е носил със себе си книги на хартия в космоса (сравнително скъпо парче товар, като се имат предвид стартовите цени) за забавление.

“Когато сте затворени в малко пространство, се нуждаете от контакт, който не работи или поддържа средата ви”, каза Кели. “Тишината и усвояването, които можете да намерите във физическа книга – тази, която не ви пинва с известия или ви изкушава да отворите нова глава – е безценна.”

Пеги Уитсън
Снимка: НАСА

Пеги Уитсън: Трябва да можете да общувате ефективно.

Пеги Уитсън, един от астронавтите, които редовно пътуват в Космоса, каза пред CBS This Morning, че продължителната изолация е “много изпълнима” и че тя никога не се отегчава от космическата станция.

“Много хора се опитват едновременно да работят от вкъщи, да бъдат родители и да поддържат семействата си от дома. Така че това става много голямо предизвикателство за тях, но е същото, което направихме на борда на Международната космическа станция”, каза Уитсън. “Нашият екипаж на космическата станция стана наше семейство в орбита и не само трябваше да работим с тях през целия ден, но не можехме да се приберем през нощта.”

За да се насърчи това взаимодействие, тя подчертава, че е важно всичко да бъде ясно и прозрачно.

“Трябва да можете да общувате ефективно. На първо място, това е най-важното нещо, което трябва да можете да направите”, казва Уитсън. “Винаги трябва да сме с убеждението, че общуваме правилно и трябва да сме сигурни, че намерението, което е скрито в главата ни, всъщност се съобщава на околните.”

Уитсън казва, че равносметката от вашата “по-висша цел” е жизненоважна за победата през деня, както и намирането на златната среда у дома.

“Осъзнавайки, че екипната цел е най-важното нещо, COVID-19 ни дава много по-висока такава – подобно на космическото пространство”, обяснява тя. “Ние спасяваме живота си чрез карантина. Важно е да разберем тази по-голяма цел и да я възприемем, за да си дадем основание и обосновка за продължаването на примиряването със ситуацията.”

Уитсън добавя, че новооткритото време, поне за някои в изолация, е подарък.

“Толкова голяма част от живота ни в наши дни е зает и претрупан. Какви са нещата, които бихте направили, ако имате повече време?” пита каза. “Какво е нещото, което е било на заден план в главата ти, което си искал винаги да опиташ да направиш, но все си нямал време?”

Anne McClain
Снимка: НАСА

Ан Макклайн: Практикувайте “добро ЕП (експедиционно поведение)“

Ан Макклайн, която наскоро се завърна от едномесечен престой на Международната космическа станция, е почитател на 5 умения за “експедиционно поведение” (или EП).

Първият съвет за това, както казва и Уитсън, е добрата комуникация. Това означава активно слушане, разбиране на езика на тялото и идентифициране, обсъждане и работа за разрешаване на даден конфликт.

“Говорете за намеренията си преди да предприемете действия. Използвайте подходяща терминология. Обсъдете нещата, когато вашите или чуждите действия не са били, каквито сте очаквали преди това”, пише Макклейн в публикация за НАСА (която беше адаптирана от тема на Twitter).

Лидерството и последователността е друг експедиционен подход, за който Макклейн казва, че е подходящ за ограничен живот.

“Поставете си задачи и цели. Водете се чрез пример. Дайте насока, информираност, обратна връзка, коучинг и насърчаване на избора си”, казва тя. “Уверете се, че вашите съотборници имат ресурси за постигане на целите си. Говорете, когато нещо не е наред. Задайте правилните въпроси. Предлагайте решения, а не само проблеми.”

Грижата за себе си и вашия екип също е жизненоважна, подчертава Макклейн, както и зачитането на различията.

Когато говорим за самообслужване, астронавтът казва, че това не се отнася единствено за нас самите, а и за настроението и логистиката на останалите членове на домакинството.

“Бъдете отворени за вашите слабости и чувства. Вземете мерки за смекчаване на собствения си стрес или негативност (не го предавайте на останалите)”, съветва тя. “Бъдете социални. Търсете обратна връзка. Балансирайте работата, почивката и личното време. Бъдете организирани.”

За да осигурите здравето на вашия екип – като семейство, значими други хора или съквартиранти, Макклейн споделя, че е важно да “развиваме положителни отношения. Да бъдем доброволец за неприятните задачи. Да предлагаме и приемаме помощ. Споделете кредит; поемайте вината”, казва тя.

Според нея от голямо значение е и сътрудничеството между хората, които си партнират.

“Поемете отговорност; похвалете се свободно. След това работете, за да осигурите положително отношение към екипа. Запазете спокойствие по време на конфликт”, казва тя.

Chris Hadfield:
Снимка: НАСА

Крис Хадфийлд: Просто не се страхувайте от нещата.

“Прекарал съм малко време в самоизолация на борда на космически кораб”, казва Хадфийлд, бивш астронавт на канадската космическа агенция, пред зрителите във видеоклип в YouTube, публикуван през уикенда.

В него Хадфийлд споделя, че е опасно в космоса, но екипажите “намират начин да процъфтяват и да бъдат продуктивни далеч от нормалния си живот”.

Един начин на мислене, който използва за постигане на производителност в космоса и за който Хадфийлд разказва, че е полезен и тук на Земята, е да търсите надеждни източници, които да ви помогнат да разберете рисковете, пред които сте изправени.

“Не се страхувайте само от нещата”, каза той.

Хедфийлд също предложи три други правила: изберете цели, проучете ограниченията и – най-важното – предприемете действия.

“Какво се опитвате да постигнете? Какви са вашите цели? Каква е вашата мисия в момента? Изяснете това – за този следобед, за тази седмица, за следващия месец”, казва той.

Хадфийлд добавя, че трябва да проучите какво ограничава способността ви да вършите тази работа – неща като пари, време и други ограничения. След като изложите това пред себе си, той каза, че е жизненоважно да предприемете действия.

“Започнете да правите нещата. Не трябва да са работите, които винаги сте правили преди”, казва космонавтът. “Това е шанс да направите нещо различно.”

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments