Четири институции проверяват за нелоялни практики в сферата на туризма на границата „Кулата-Промахон“

0
395
Проверки
Проверки. Снимка: Министерство на туризма

Четири институции в момента извършват проверки за нелоялни практики в сферата на туризма на граничния пункт „Кулата – Промахон“, съобщиха от Министерството на туризма. Това са служители на ведомството, на Комисията за защита на потребителите /КЗП/, Областната дирекция на МВР в Благоевград, Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и ИААА. Обект на проверките са превозни средства

Инспекциите са резултат от постъпила в Министерство на туризма информация, касаеща опасенията на туристическия бизнес за разрастването на сивия сектор. Съвместната дейност на институциите ще продължи през цялата година на всички гранично-пропускателни пунктове на страната, съгласно правомощията на държавните органи.

Министерство на туризма съвместно с КЗП проверява за законово упражняване на дейността на туроператорите, туристическите агенти и на правоспобните екскурзоводи. ИААА извършват проверки за спазването на изискванията на Закона за автомобилните превози. Областна дирекция на МВР-Благоевград, Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ вземат отношение по евентуално установяване на нерагламентиран превоз на пътници.

През изминалата седмица проверка беше извършена на Граничен контролно-пропускателен пункт „Русе-Гюргево“. Проверени са 12 автобуса, превозващи туристи за Румъния. На 12 броя туроператори (организатори на пътуванията) е извършена проверка в Националния туристически регистър за наличието на валидно сключен договор за застраховка „Отговорност на туроператора“.

Направена беше проверка също дали при извършването на дейността си туроператорите имат сключени договори с лицензирани превозвачи и правоспособни екскурзоводи. В резултат на проверката са съставени 10 протокола от Комисия за защита на потребителите съвместно с представител на Министерство на туризма.

Извършена беше проверка в Националния туристически регистър и на три лица, упражняващи професията „екскурзовод“. Съгласно изискванията на Закона за туризма всеки екскурзовод трябва да е лицензиран, да притежава идентификационна карта, която да предоставя, за да се удостовери, че работи спрямо регламентите, съобщиха още от Министерството на туризма. 

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments