Честит национален празник, българи!

0
194
Национален флаг на България
Национален флаг на България

Днес България чества националния си празник – Деня на освобождението.

На 3 март (по стар стил – 19 февруари) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага краят на Руско-турската война от 1877-1878 г. Войната, която е десета в поредицата от руско-турски войни, е наречена Освободителна, тъй като довежда до освобождаването на част от българите от Османската империя и създаването на Третата българска държава, пише „Днес“.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. А от 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението от турско робство. Еднократно като официален празник е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно става официален празник.

На 12 април (24 април) 1877 г. император Александър II подписва в Кишинев манифест за обявяване на война на Турция. Включено е и Българското опълчение (12 опълченски дружини), самостоятелна българска доброволческа войска, създадена по предложение на руския генерал Р. М. Фадеев с подкрепата на Българското централно благотворително общество и славянските благотворителни комитети в Русия, които закупуват със свои средства 12 оръдия и голям брой пушки и патрони и ги предоставят на опълченците.

Според плана от октомври 1876 г. на руското командване първоначалното предназначение на Опълчението е да служи като „пеши конвой на главнокомандващия княз Николай Николаевич“. Напливът от доброволци не престава и до обявяването на войната през април 1877 г. в Опълчението са зачислени 7444 бойци и 81 офицери в 6 дружини (3 бригади). Командир на българското опълчение е руският генерал Н. Г. Столетов.

На 6 май 1877 г. жителите на гр. Самара им подаряват бойно знаме. Самарското знаме е бойното знаме на Трета дружина от Българското опълчение, станало светиня за българския народ в борбата му за национално освобождение. Ушито е по време на Априлското въстание 1876 г. от жителите на руския гр. Самара (откъдето носи и името си), но междувременно въстанието е потушено.

Знамето участва във всички боеве на Опълчението. Под него падат 5 знаменосци и сам подполковник Калитин. Самарското знаме е единственото бойно знаме, наградено с орден „За храброст“ първа степен (30 август 1880 г.).

Българските опълченци проявяват голям героизъм при отбраната на Шипченския проход (от 9 до 11 август 1877 г.). В края на декември 1877 г. те вземат участие и в боевете при Шипка и Шейново. След подписването на мирния договор Опълчението е става основа за изграждането на българската войска, наречена Българска земска войска.

Шипченската епопея прави прелома на войната необратим. Боевете на Шипка се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Шипка (до 1951 г. – Св. Никола, до 1977 г. Столетов) и Орлово гнездо от 9/21 до 11/23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

На 3 март в малкото селце Сан Стефано (днес Йешилкьой), разположено на 12 км от Истанбул, е подписан мирният договор между от една страна – Русия и нейните съюзници Румъния, Сърбия и Черна гора и от друга – Османската империя. Санстефанският мирен договор е предварителен и подлежи на одобрението на останалите Велики сили.

Постановленията за България се съдържат в членовете от 6 до 11 и в член 19. Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат с малки изключения почти всички земи в европейската част на Турция, населени с българи. Общата й площ възлиза на повече от 170 хиляди кв. км. Санстефанският мирен договор увенчава с успех многовековните борби на българите и довежда до възстановяване на българската държава.

Честит национален празник, България!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments