Черешова задушница 2025: Традиции, молитви и смирение

Българският народ отдава дълг към починалите с храна, вино и сълзи

0
102
Черешова задушница
Черешова задушница. Снимка: Искра.бг

Днес православните християни в България отбелязват една от най-съкровените дати в календара – Черешова задушница. Тя е една от трите големи задушници в годината и предхожда големия празник Петдесетница. Посветена на почитта към душите на починалите, този ден обединява семейства край гробовете на близките им, под знака на молитва, покой и милост.

Смисълът на Черешова задушница

ads

Черешова задушница винаги се пада в съботата преди Петдесетница. Според православната традиция, това е времето, в което Църквата отправя колективна молитва за всички починали – познати и непознати, скъпи и забравени. Името ѝ идва от това, че по това време зреят първите череши и често се принасят като част от подавките за „Бог да прости“.

Този ден е дълбоко свързан с вярата в живота след смъртта и надеждата за спасение на душата. Молитвите не само успокояват скърбящите, но и свидетелстват за вярата в безсмъртието.

Какво се прави днес?

Черешова задушница има строго установени обреди и обичаи:

  • Посещение на гробищата – Семействата почистват гробовете на своите близки, прекадяват с тамян, палят свещи и оставят цветя.
  • Молитва за упокой – Чете се молитва за душите на починалите, често от свещеник, който извършва и обща панихида.
  • Раздаване на подавки – Раздават се храни за „Бог да прости“ – най-често хляб, варено жито, череши, питки, баници, сладки, вино, бонбони.
  • Задължително е присъствието на „поменална храна“ – Вареното жито (коливо) е символ на възкресението, а черешите – на плодовете на добродетелите.
  • Светлина и благослов – Запалва се свещ не само на гроба, но и у дома, в памет на всички починали родственици.

Какво е забранено?

За да бъде денят отбелязан с благоговение и уважение, има и редица неща, които не бива да се правят:

  • Не се върши тежка работа – Забранено е да се копае, шие, пере или извършва какъвто и да е тежък труд.
  • Не се слуша музика, не се празнува – Денят е тъжен и съзерцателен. Веселието се счита за неуместно.
  • Не се заминава на дълъг път – Според вярванията, душите се връщат при близките и трябва да бъдат посрещнати с уважение.
  • Не се изхвърля храна – Всичко, което се приготви, трябва да бъде раздадено с добро сърце.

Какво се подава?

Подавките трябва да бъдат приготвени с внимание и любов. Най-често се включват:

  • варено жито (задължително);
  • череши (символични за деня);
  • питки или козунаци;
  • сладки и бонбони;
  • баница или друго домашно ястие;
  • бутилка вино (червено);
  • свещ и салфетка, върху която е поставена храната.

Важно е подавките да се дават с думите: „Бог да прости!“, а приемащият да отговори: „Прости му/ѝ/им Бог!“

Черешова задушница ни напомня, че макар телата да са от земята, душите живеят в молитвата, паметта и обичта. Това е ден за покой, смирение и споделяне – между живи и починали, между минало и надежда.

Присъединете се към нашия Телеграм

Колко струва почитта за Черешова задушница 2025? От 8 до 20 лева за 1 кг череши!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments