Бюджетният излишък достигна 1.5 млрд. лв

0
42
Министерство на финансите. Снимка: архив
Министерство на финансите. Снимка: Архив

Бюджетният излишък на България към края на февруари е 1.5 млрд. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите за изпълнението на консолидираната фискална програма (КФП). За месец положителната разлика между приходите и разходите в бюджета е нараснала с почти 500 млн. лв.

Данъчните приходи отчитат ръст в размер на 212.1 млн. лв., неданъчните приходи – 388.2 млн. лв., а приходите от помощи и дарения – 424.4 млн. лв. При неданъчните приходи високият резултат се дължи най-вече на вноските във фонда „Сигурност на електроенергийната система“ (с промени в Закона за енергетиката от 01.07.2018 г. бе променен механизмът за събиране на постъпления във фонда и това увеличи размера им).

Разходите по консолидираната фискална програма за първите два месеца са 5.74 млрд. лв. За сравнение, разходите по КФП към февруари 2018 г. бяха в размер на 5.46 млрд. лв. Номиналното нарастване, съпоставено със същия период на предходната година, е основно поради по-високия размер на вноската в общия бюджет на ЕС, на разходите за персонал, на социалните плащания (базов ефект от увеличението на пенсиите от юли 2018 г.) и др.

От финансовото министерство отбелязват, че в разходите за персонал още не се виждат увеличенията на заплатите на държавните служители за 2019 г. – „поради необходимото технологично време за финализиране на окончателните срещи по годишното оценяване за 2018-а, на базата на които се прилага вдиганетото на индивидуалните работни заплати“. Увеличението за януари и февруари ще бъде изплатено заедно с увеличението за март 2019 г., уточняват от МФ.

Вноската на България в бюджета на ЕС за първите два месеца на годината е 371.8 млн. лв.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments