Буяр Османи: Френското предложение извади Северна Македония от балканския водовъртеж

0
21
Буяр Османи
Буяр Османи. Снимка: Скрийншот видео

Пътят на Република Северна Македония към Европейския съюз, добросъседските отношения, партньорството със САЩ, икономическата дипломация и мултилатералното сътрудничество са петте водещи приоритета на външното министерство. Това заяви самият министър на външните работи Буяр Османи, предават от „МИА“, цитирани от „БТА“.

Османи представи резултатите, постигнати от встъпването му в длъжност през 2020 година. Добрите дипломатически отношения с България са едно от най-важните постижения, изтъкна той. 

По думи на министъра оттеглянето на „прословутата“ рамкова позиция от българското правителство във връзка с европейската перспектива е най-важното нещо, случило се за периода от 2 години и половина

Проведена е било междуправителствено заседание по силата на договора за приятелство и добросъседство, допълни Буяр Османи. Успехът е бил възможен, благодарение на френското предложение, приемливо и за двете страни.

Външният министър вярва, че въпреки разделението на обществото, е било взето „добро стратегическо решение“. Основото е, че РСМ е била извадена в последния възможен момент от „балканския водовъртеж“. Сега държавата е поставена по пътя на стабилизацията и европеизацията, който ще доведе и до по-добър стандарт на живот за гражданите на страната.

Три главни цели са били осъществени по отношение на ЕС, допълни Османи. Една от тях е македонският език, споменат безусловно в преговорната рамка, конкретизира в заключение министърът. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments