Бургазлии излизат на нов протест заради забавените ремонти в кварталите „Лозово“ и „Долно Езерово“

0
66
Протест
Протест. Снимка: Мариета Рохова, Facebook

Жителите на двата бургаски квартала „Лозово“ и „Долно Езерово“ готвят нов протест заради забавянето на работата по проекта за подмяна на ВиК-а мрежата и разкопаните улици, по които всеки ден трябва да се движат. Те настояват за бързо възстановяване на пътната настилка и тротоарите след ремонта, както и за изграждането на нов път към кварталите.

Новият протест ще се проведе на 16 септември от 11:00 часа на пешеходната пътека на кръговото кръстовище на КАТ, съобщиха организаторите във Facebook. Очаква се на него да се включат още повече хора, които заявяват готовност да продължат с протестните действия и през следващите седмици, докато проблемът не бъде решен.

Протест
Протест. Снимка: Мариета Рохова, Facebook

Участниците в него ще настояват и да бъде извършена проверка по изпълнението на Интегриран воден проект за област Бургас, финансиран от ОП „Околна среда 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд, относно качеството на работата и на вложените материали при изпълнението.

Според Петър Димитров от кв. „Долно Езерово“ недоволството на местните хора е насочено не само към ВиК, но и към Община Бургас. Ето какво заяви той пред Искра.бг

„Жителите на двата квартала се чувстват дискриминирани, защото дълги години Община Бургас не отделя достатъчно средства за ремонт и облагородяване на улиците в тях за сметка на централната част на града и по-големите квартали. Вместо да наблегнат на инфраструктура и да се направят хубави пътища, ние тънем в мизерия“.

По думите му кметът на Бургас Димитър Николов е направил грешка, като е дошъл на предишния протест на 2 септември, тъй като събитието не е трябвало да се политизира, а самият той не е бил желан там.

„Той дойде със своя пиар, който му направи няколко снимки, но истината е, че нямаше работа там, тъй като не е страна по този проблем. Ние не искахме там да присъстват политици, които да яхват протеста. Затова бяхме длъжни да му кажем някои неща в очите и да го попитаме защо ни излъга.“

Петър Димитров припомни, че преди три години са били подведени от Община Бургас. Тогава от СНЦ „Сдружение Долно Езерово” са настоявали да бъде изградена ускорителна лента в посока Бургас и да бъде разширена входящата лента в посока квартала. От Общината заявили, че има пуснат проект, но три години по-късно той не е изпълнен, а квартал „Долно Езерово“ все още е в окаяно състояние и за него не се отделят никакви средства.

На предишния протест Димитров се конфронтира очи в очи с Димитър Николов, като му заяви, че Община Бургас е корумпирана. Днес той уточни, че застава зад думите си и поднася своите извинения единствено на тези служители, които наистина си вършат съвестно работата, въпреки управата. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments